Hlavní obsah

Zeman chce příštím guvernérem ČNB jmenovat Jiřího Rusnoka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman předpokládá, že příští rok nahradí současného guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singra bývalým premiérem Jiřím Rusnokem. Řekl to v rozhovoru pro iDnes.cz.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman ČNB opětovně kritizoval a nedávno řekl, že při jmenování nových členů rady nebude jmenovat lidi podporující devalvaci koruny. Do konce svého mandátu bude ještě jmenovat čtyři ze sedmi členů rady ČNB včetně guvernéra.

Singrovi za rok vyprší mandát. Rusnok je členem bankovní rady ČNB, kam jej loni v březnu právě Zeman jmenoval. Prezident minulý týden při návštěvě Plzně řekl, že při jmenování nových členů bankovní rady vybere lidi, kteří „napraví nesprávný krok ČNB“, který úspory znehodnotil o šest až deset procent. Zeman kritizuje intervence ČNB proti koruně od jejich spuštění na podzim roku 2013.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nechce jmenovat kamarády politiků

Vládní koalice v současné době uvažuje o změně ústavy, která by zavedla podmínku spolupodepsání jmenování nových členů bankovní rady. Prezident to ale odmítá – podle něj by takový krok vedl k politickému vměšování do účinnosti banky.

„V mém případě, protože jsem bývalý ekonom a nemíním jmenovat do bankovní rady diletanty, byť by byli kamarády nejrůznějších politiků, bych to považoval za ohrožení nezávislosti centrální banky,“ řekl Zeman iDnes.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám