Hlavní obsah

Zdražíme až o pětinu, hlásí nákladní dopravci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli zvýšeným cenám nafty, kapaliny AdBlue, ale i rostoucí inflaci budou silniční nákladní dopravci zdražovat, a to až o pětinu. V tiskové zprávě to uvedlo sdružení automobilových dopravců Česmad, které se na aktuální situaci v nákladní dopravě i s ohledem na budoucnost dotazovalo svých členů.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zdražení přepravních služeb by se mělo pohybovat mezi 15 a 20 procenty. Podle dopravců je to nutný krok k odvrácení krachu mnoha dopravních společností.

Se ztrátami v posledním čtvrtletí tohoto roku počítá 57 procent vnitrostátních dopravců, u mezinárodních kamionových firem to je 53 procent. Na zhoršených odhadech se podepisuje dramatický nárůst cen nafty, která je nyní o 31 procent dražší než na začátku roku, uvedl Česmad.

Rostoucí cenu za pohonné hmoty tlumí v Česku podle sdružení alespoň snížení spotřební daně na naftu o korunu. Přesto je situace u vnitrostátních dopravců vážná. Jen 43 procent firem očekává ve 4. čtvrtletí z dopravní činnosti zisk. „To odráží skokový růst všech nákladů, zvyšování režie, vysokou inflaci, tlak na mzdy, ale i příběh s AdBlue, kde cena vzrostla o 300 procent,“ uvedl mluvčí Česmad Martin Felix.

Silniční dopravci zdraží až o čtvrtinu

Domácí

Ani výhled dopravců pro příští měsíce není pozitivní. Nadpoloviční většina vnitrostátních dopravců hodnotí zakázky na příští půlrok negativně. „Problém je v tom, že náklady na provoz značně vzrostly a odezva od zákazníků není v přímé úměře. Mám pocit, že v tak vážné situaci jsme se nikdy neocitli. Příští rok bude velice těžký," uvedl v dotazníku Česmad jeden z dopravců.

Náklady nákladních dopravců rostou po celý rok. V prvních devíti měsících to bylo zhruba o deset procent, nyní výrazněji. Vedle zdražování pohonných hmot je problémem vysoká inflace a zdražování úvěrů.

Nedostatek AdBlue ohrožuje provoz většiny kamionů

Ekonomika

Zdraží i MHD či vlaky

Kromě rostoucích cen nafty dopravci podle sdružení v dotazníku kritizovali pomalý proces zaměstnávání řidičů z východu a celkově vysokou byrokracii. Pro mnohé je problémem i dlouhá splatnost faktur, která dosahuje až 90 dní. Dopravci upozorňují také na dlouhodobý nedostatek řidičů, kterých v Česku chybí kolem 20 tisíc.

Zdražování pohonných hmot je příčinou zvyšování cen nejen v přepravě, ale také v dalších odvětvích dopravy. Od příštího roku například zdraží v některých městech jízdné ve veřejné dopravě. K tomu ve Středočeském kraji nebo Praze už došlo dokonce letos. Možné zdražení jízdenek z důvodu inflace či rostoucích cen energií nevyloučili ani vlakoví dopravci.

Zdraží potraviny, léky, vlaky i oblečení

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám