Hlavní obsah

Zdaněním podpory stavebnímu spoření přijdou rodiny už letos o tisíce

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdaněním podpory stavebního spoření, které hodlá v Parlamentu prosadit koalice, přijdou rodiny už za letošní rok až o několik tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Klienti by totiž kvůli zavedení padesátiprocentní daně na státní příspěvek dostali jen polovinu příspěvku, na který mají nyní nárok. Druhou polovinu příspěvku by stavební spořitelny vrátily státu ve formě daně,“ potvrdil Právu Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Příspěvek státu činí nyní až 4500 korun u smluv uzavřených do 31. prosince 2003 a až 3000 korun u smluv uzavřených po tomto datu. Lidé by tak dostali za letošní rok u starších smluv nejvýš 2250 korun a novějších maximálně 1500 korun.

Klienti by dostali jen polovinu státního příspěvku, na který mají nyní nárok
Jiří Šedivý, tajemník AČSS

To by znamenalo dost velkou finanční ránu například pro rodiny, které mají v rodině více smluv se státní podporou. Například čtyřčlenná rodina, která má čtyři smlouvy podle starých podmínek a pobírá na jednu až 4500 korun za rok, mohla dosud od státu získat za rok až 18 000 korun (4 x 4500). Nyní by tedy dostala maximálně 9000 korun.

Čtyřčlenná rodina s příspěvkem až 3000 korun na jednu smlouvu má nyní nárok celkem až na 12 000 korun za rok (4 x 3000 korun), zatímco nově by dostala jen 6000 korun.

Právníci: je to sporné

Právníkům se takový krok nelíbí. „Je to nekorektní. Pro lidi se tím de facto mění podmínky smlouvy. Kdyby věděli, že už za letošek dostanou poloviční státní podporu, tak by třeba nespořili. Lze čekat, že někteří klienti si to nenechají líbit a zažalují stát o náhradu škody,“ řekla Právu advokátka Hana Marvanová.

Podle jejích slov jde o špatný přístup k lidem. „Asi každý občan počítal s tím, že náprava dnešní rozpočtové situace se ho nějak dotkne, ale jen do budoucna. Opatření vlády jsou však retroaktivní. Spíš by se měly uspořit peníze na investicích, v rozpočtech ministerstev, na veřejných zakázkách a ne takto,“ uvedla Marvanová.

Advokát Radek Pokorný chystaný krok vlády rovněž označil právně za „sporný“ a „ne moc dobrý.“ Na druhé straně nepředpokládá, že by se některý stěžovatel mohl domoci nápravy například u Ústavního soudu. „Šance podle mého nejsou. To, že je něco retroaktivní, apriori neznamená, že to je i protiústavní,“ uvedl Pokorný.

Stavební spořitelny očekávají, že snížení státní podpory dramaticky omezí vklady lidí, což se projeví na poskytování úvěrů. „Stavební spořitelny nebudou mít dost úvěrových zdrojů, a tak úvěry významně omezí,“ řekl Právu Šedivý. Podle něho to významně sníží výstavbu nových a rekonstrukci starších bytů.

Koalice ale nadále tento krok hájí. „Neděláme to rádi, ale je to nutný krok. Právní analýzy nám říkají, že tento krok je možný," uvedl v minulých dnech Nečas.

Opozice však tento postup tvrdě kritizuje. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil jednorázové zdanění stavebního spoření za "podvod na občany". Není to nic jiného, než zpětné snížení příspěvků, řekl.

Státní podpora má být zdaněna jen za letošní rok, pro další roky se daň neuplatní, ale bude naopak snížena na polovinu výše podpory.

Kromě snížení státní podpory chce koalice nově zdanit i výnosy klienta. Ani ty se dosud nedanily. Jestliže tedy někdo získá za rok z vkladů ve stavebním spoření úrok například 2000 korun, odvedl by státu při sazbě 15 procent z této částky 300 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám