Hlavní obsah

Zdanění spropitného? To je nesmysl, tvrdí teď slovenský ministr financí

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Číšníci i majitelé restaurací na Slovensku důrazně odmítají myšlenku zdanění spropitného. Ministr financí Peter Kažimír pod tlakem nakonec od tohoto plánu upustil. „Je to nesmysl, spropitné zdaňovat nechci,“ prohlásil na úterní tiskové konferenci Kažimír.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ministrův ústup se však nelíbí finančním úřadům, které by při současném sníženém výběru daní rády spropitné zdanily. Zdá se však, že zatím je tato myšlenka neprůchodná.

Záměr zdanění spropitného přitom není nová a na Slovensku se objevila už podruhé v průběhu necelého roku. Loni se objevil nápad, že číšníci by měli peníze přesahující hodnotu účtu zaznamenat v evidenci příjmu. V opačném případě jim hrozila pokuta. Později tato myšlenka zapadla prachem.

Na Slovensku není spropitné součástí účtu, tudíž oficiálně nemůže být zdaněné. Nedá se kontrolovat ani výše spropitného. Číšníci si většinou dávají spropitné bokem a na konci směny si peníze rozdělí.

Jenom za plat by číšníka nikdo nedělal

„Zdanění spropitného je hloupost. Majitel i číšník už při jednání o nástupním platu berou v potaz tzv. druhou část příjmu, kterou činí spropitné. Pouze za plat by nikdo číšníka nedělal. Uživí nás pouze kombinace platu a spropitného,“ říká číšník bratislavské restaurace, který nechce prozradit své jméno.

Rovněž majitel podniku považuje spropitné za vyjádření spokojenosti hosta a dělení této částky nechává na číšnících. „Je to tak odjakživa a nechci na tom nic měnit,“ dodává.

Snaha zdanit spropitné postavila proti sobě dokonce i některé ministry jednobarevné vlády premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie). „Spropitné jsem považoval za dar,“ říká ministr vnitra Robert Kaliňák, který je podle deníku Sme společně s ministrem dopravy Jánem Počiatkem spolumajitelem sítě restaurací Steam & Coffee.

Reklama

Výběr článků

Načítám