Hlavní obsah

Zánik FNM na konci roku 2005 posvětila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřad, který měl několik let na starosti správu privatizovaného majetku, zanikne na konci roku. Ve středu s tím souhlasila vláda. Agenda, kterou Fond národního majetku (FNM)nestihl vyřídit, přejde spolu 63 zaměstnanci pod ministerstvo financí.

Foto: archiv

Zpěváci Petr Spálený a Miluška Voborníková na koncertním jevišti.

Článek

"Vítáme usnesení vlády jako další krok ke zrušení, které je naplánováno na konec letošního roku. Transformace byla zahájena v roce 2003 a od té doby propustil fond třetinu svých zaměstnanců, upravil organizační strukturu a došlo již také k převodu některých činností," sdělil předseda výkonného výboru FNM Jan Juchelka.

Z Fondu by mělo na MF přejít 63 pracovníků, kteří zajistí výkon privatizační agendy, jež dosud zabezpečoval FNM," sdělil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Ministerstvo financí bude spravovat i finance, kterými nyní disponuje FNM, Sobotka tvrdí, že by prostředky, které jdou z privatizace, neměly být součástí státního rozpočtu. Většina jich nyní jde do státního fondu rozvoje bydlení a fondu rozvoje dopravní infrastruktury.

Fond národního majetku vznikl v roce 1991, pod jeho správu přešly všechny do té doby státní podniky, fond měl za úkol je spravovat, dokud je stát neprodá. Malé podniky, například obchody prodal stát z tzv. malé privatizaci, obdobě dražby, velké podniky prodával postupně, nyní jich už vlastní jen několik.

Reklama

Výběr článků

Načítám