Hlavní obsah

Siemens na Zličíně nebude propuštět do září příštího roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Německý koncern Siemens zachová ve své továrně Siemens Kolejová vozidla v Praze na Zličíně všechna pracovní místa do konce září příštího roku. Na dnešním jednání se na tom dohodli zástupci firmy s odboráři, potvrdily to obě strany. Siemens minulý týden ohlásil odchod ze Zličína, továrnu chce do druhé poloviny příštího roku prodat.

Foto: Jan Hrouda, ČTK

Zaměstnanci při protestech proti proti propouštění

Článek

Jak řekl mluvčí českého Siemensu Petr Sedláček, odboráři i firma mají zájem na zachování průmyslové výroby na Zličíně. Siemens tak bude v následujících měsících hledat kupce, který by požadavek splňoval. Pokud by se však záměr nepodařil, je podle Sedláčka firma ochotná jednat o náhradách pro zaměstnance, které by šly nad rámec zákonných povinností.

"Garantují, že nebudou realizovat žádné přesuny zaměstnanců," doplnil předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. Právě možného odchodu některých inženýrů do jiných poboček Siemensu se odbory obávaly, neboť by podle nich výrazně snížil hodnotu firmy. "Siemens má zájem o prodej firmy, tak jak je, to je obrovský posun," řekl Středula.

O zaměstnance již předběžně projevily zájem i některé konkurenční firmy. Podle Středuly by se vedení Siemensu "mělo k těmto výzvám vedení firmy postavit čelem". Siemens proto údajně nabídl zaměstnancům bonusy, když zůstanou.

Jeden ze základních požadavků odborů však Siemens podle Středuly dosud nesplnil. Je jím odůvodnění, proč se zličínské továrny koncern zbavuje. Podle odborů k tomu nejsou ekonomické důvody. Jak minulý týden řekl Sedláček, odchod je dán nadbytečnými výrobními kapacitami, které prý Siemens v oblasti kolejových vozidel v Evropě má.

Středula potvrdil, že stávková pohotovost vyhlášená minulý týden trvá; za splnění svých požadavků jsou prý zaměstnanci ochotni ihned zahájit stávku. Další jednání mezi oběma stranami se uskuteční počátkem srpna, ještě předtím se odboráři setkají s německým velvyslancem v České republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám