Hlavní obsah

Zaměstnanci zdemolovali indickou továrnu na iPhony, čtyři měsíce nedostali zaplaceno

Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická policie ve státě Karnátaka zadržela 160 lidí v souvislosti s násilným incidentem v továrně společnosti Wistron v okrese Kolar, kde se vyrábějí iPhony. Zaměstnanci poničili vybavení areálu, vymlátili výlohy a ztratilo se množství nových telefonů, monitorů a laptopů. Informoval o tom server The Times of India. Zaměstnanci tvrdí, že již čtyři měsíce nedostali řádně zaplaceno.

Foto: Profimedia.cz

Továrna firmy Wistron v Indii.

Článek

Továrna patřící tchajwanské společnosti Wistron Infocomm Manufacturing je součástí průmyslové a technologické zóny. V podniku pracuje přibližně 15 tisíc lidí, rabování se účastnilo 5000.

Část z účastníků incidentů podle společnosti v továrně ani nepracuje. Ti měli do továrny přijít cíleně jen kvůli ničení a rabování.

Kolik nových iPhonů si rabující odnesli, zatím policie nedopočítala. Společnost škody vyčíslila na 4,37 miliardy rupií, což je v přepočtu zhruba 1,3 miliardy korun.

V Indii se dál šíří záhadná nemoc

Svět

Zaměstnance mělo rozlítit, že již čtyři měsíce za sebou nedostali plnou smluvenou mzdu, ale jen její část. Odbory tvrdí, že jsou porušována základní práva.

Provozovatel továrny uvedl, že respektuje místní pracovní zákony. Protesty dělníků v Indii, kteří mají nízké platy a omezené sociální výhody, jsou podle AFP poměrně častým jevem.

Představitel státu Karnátaka, kde se továrna nachází, násilí odsoudil a slíbil, že vláda situaci v továrně prozkoumá. „Ujistíme se, že práva zaměstnanců jsou respektována a dlužné částky jsou vyplaceny,“ uvedl podle AFP indický politik.

Telefony iPhone firmy Apple jsou prémiové zboží. Nejlevnější model současné řady iPhone 12 v provedení mini stojí kolem 22 000 korun, zatímco vrcholná varianta Pro Max s kapacitou 512 GB přijde na 43 000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost v říjnu stoupla na 2,9 procenta

Míra nezaměstnanosti v říjnu letošního roku vzrostla o 0,1 procentního bodu na 2,9 procenta. Vyplývá to z dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad...

Výběr článků

Načítám