Hlavní obsah

Zaměstnanci Ispatu dostanou pohádkové odchodné

OSTRAVA

Zaměstnanci žádné firmy v historii ČR neměli dosud takovou příležitost jako nyní pracovníci Ispatu Nová huť (INH). Pokud se nyní rozhodnou z firmy odejít, dostanou až 25násobek průměrného platu. Někteří by tak po svém rozhodnutí mohli dosáhnout až na 575 tisíc korun.

Foto: Archiv festivalu Slunovrat

Sázavský ostrov

Článek

Nabídka je ale časově omezena. Více než půlmiliónové sumy mohou dostat ti, co podají výpověď mezi 25. říjnem a 12. listopadem. "Hlavní podmínkou je, že člověk má odpracováno nejméně pět let. Nemusí uvádět důvod odchodu," řekl mluvčí firmy Ivo Čelechovský. Čím déle pak ve firmě odpracuje, tím vyšší odchodné bude.

Vedení Ispatu očekává, že nabídku využije necelá pětina ze stávajícího počtu 10 750 zaměstnanců. Odejdou prý hlavně ti, co nejsou ve firmě spokojeni. Personalisté firmy jsou k číslu skeptičtější, počítají s tím, že k odchodu se rozhodne asi tisíc lidí.

Firma se snaží bojovat s přezaměstnaností. Ideální číslo zaměstnanců je podle ní 8862.  Podle personalisty Ctirada Mokroše odchodem 2000 lidí ušetří huť ročně na osobních nákladech 1,5 miliardy korun.

Řada podmínek

Návrh vedení podniku má ale řadu omezení. Za prvé firma nemusí na žádost o ukončení pracovního poměru přistoupit. Například pokud bude chtít odejít zaměstnanec z profese, které je v podniku nedostatek. "Firma má například nedostatek strojvůdců," řekl ředitel personálního odboru Jiří Gwozd.

"Já už o tom vím týden, je fakt, že to není pro každého výhodné. Je to udělané proto, aby vysoce postavení odešli. Například slévače nebo kovoobráběče stejně nepustí," řekla jedna ze zaměstnankyň.

Na nejvyšší sumu 575 tisíc dosáhnou technicko-hospodářští pracovníci, kteří ve firmě pracují více než 35 let. Průměrná mzda je 23 tisíc korun. Až dvakrát tolik by ale mohli dostat špičkoví kvalifikovaní dělníci, kteří si vydělají až 40 tisíc měsíčně. Pro ně je ale odchodné menší.

Dělník po pěti odpracovaných letech dostane příspěvek ve výši 17násobku průměrného měsíčního výdělku, pracovník v kategorii THP se stejným počtem odpracovaných let ve firmě může dostat 19násobek. "V kategorii THP je příspěvek o dva měsíční platy vyšší, protože tito lidé budou mít těžší pozici při hledání uplatnění na trhu práce," vysvětlil mluvčí.

Ne všichni odboráři nesouhlasí

S podobnou strategií už firma podle svých slov uspěla například při nutném propouštění v Rumunsku nebo Německu.

Místopředseda Podnikové odborové rady (POR) Jaroslav Marek Právu řekl, že vedení s odbory o sociálním příspěvku nejednalo. "Akorát jsme v pondělí dostali tabulku. Na zasedání POR se k tomu otevřela diskuse, někteří členové měli výhrady, například proč dochází k rozlišení kategorií D a THP, že text nic nehovoří o tom, že příspěvek podléhá odvodům a zdanění, dále že může dojít k názorovým střetům mezi zaměstnanci, jejichž žádosti zaměstnavatel vyhoví a těmi, kterým nevyhoví.

Nikdo neví, ze kterých pracovišť těch tisíc lidí bude, zda ti, kteří zůstanou, pak nebudou přetěžováni," upozornil. Dodal, že zaměstnavatel zřejmě neví, jak realizovat snížení zaměstnanosti na uvedených 8862 lidí, proto přišel s touto akcí.

Naopak, pozitivně se o této možnosti vyjádřil Roman Bečica, šéf odborové organizace ocelárny, která v létě z POR vystoupila. "Jedná se o částky dvojnásobně vyšší než odstupné stanovené v kolektivní smlouvě a hlavně zaměstnavatel dává lidem na výběr. Samozřejmě, ideální by bylo, kdyby se počet zaměstnanců nemusel snižovat, ale když už to musí být, je pro lidi přijatelnější, pokud se mohou rozhodnout a odejít sami," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Stávka v Ispatu Nová huť nakonec nebude

Celodenní stávka, kterou připravovaly odbory v největší tuzemské ocelářské firmě Ispat Nová huť (INH) se neuskuteční. Rozhodla o tom ve středu na mimořádném...

Výběr článků

Načítám