Hlavní obsah

Policie kvůli stávce prošetřuje vedení Ispatu Nová huť

OSTRAVA

Odboráři Ispatu Nová huť tvrdí, že vedení firmy vytváří den ode dne větší nátlak na zaměstnance, aby se neúčastnili plánované celodenní stávky. Ta je ohlášena na příští pátek.

Foto: Host Brno
Článek

Vyšetřování policie se týká trestního oznámení, které odboráři minulý pátek podali, protože se jim nátlak vedení firmy zdál nepřijatelný.

"Už proběhla řada výslechů," řekl ekonom odborů František Saidl.

Vedení huti tvrdí, že o policejních výsleších nic neví. "Nemáme informace o tom, že by policie kontaktovala vedoucí pracovníky," reagoval mluvčí huti Ivo Čelechovský.

Policie ale šetření v souvislosti s Ispatem potvrdila. "Oznámení bylo přijato dne 28. května. Jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizích práv. Je prováděno šetření, ale zatím se nic neprokázalo," řekla mluvčí ostravské policie Ilona Branžovská.

Ve Skotsku jsme hutě zavřeli

"Zaměstnavatel má sice právo vědět dopředu, kdo bude stávkovat, ale způsob, jakým to zjišťuje, je podle nás v rozporu se zákonem," řekl Saidl.

Šéfové si zvou jednotlivé zaměstnance a ptají se jich, zda půjdou do práce. "Museli jsme odpovědět na otázku, zda půjdeme v pátek do práce. Udělala jsem se hloupou a řekla ano, protože šéf neupřesnil, že jde o příští pátek," potvrdila žena, která dala souhlas ke stávce krátce po vyhlášení podpisové akce 10. května.

"Je tu trošku dusná atmosféra. Na poradě měl šéf plamenný projev, ve kterém upozornil, že LNM (vlastník Ispatu) zavřel hutě ve Skotsku, abychom si rozmysleli, jestli budeme stávkovat," řekli dva zaměstnanci, kteří odmítli říct své jméno.

Čelechovský opakovaně jakékoli vyhrožování i psychický nátlak ze strany vedení popřel.

Největší stávka v historii novodobého hutnictví

Odbory největšího domácího výrobce oceli chtějí stávkou prosadit svou představu o letošním růstu mezd. Vedení firmy navrhuje, aby si zaměstnanci letos vydělali 23 100 až 23 400 korun. Podle odborářů by výdělek měl být zhruba 25 tisíc korun.

Ispat Nová Huť

Do státního podniku Nová Huť vstoupil v roce 2002 holandský investor LNM Holdings. Fondu Národního majetku, od něhož dvaapadesátiprocentní státní podíl koupil, tehdy slíbil, že firmu restrukturalizuje. Především propustí přebytečné zaměstnance. Do roku 2005 by tak Nová huť měla mít 8 800 zaměstnanců, což je přibližně o dva tisíce méně než dnes.

Půjde o první podobnou celodenní akciv novodobé historii českého hutnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Ispat Nová huť letos propustí stovky lidí

Zhruba kolem 10 800 lidí bude koncem roku zaměstnávat akciová společnost Ispat Nová huť (INH). Na tiskové konferenci v Brně to ve středu řekl generální ředitel...

Výběr článků

Načítám