Hlavní obsah

Odboráři Ispatu Nová huť chystají celodenní stávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

První celodenní stávka v dějinách novodobého českého hutnictví se chystá na pátek 11. června. Souhlasila s ní většina z jedenácti tisíc zaměstnanců firmy Ispat Nová huť. Odboráři chtějí, aby vedení podniku přistoupilo na jejich plán letošního růstu mezd.

Foto: Josef Zajíc

KOBR 95 v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě. Pořad uváděl Josef Novák Wajda

Článek

Organizátoři stávky se podle slov mluvčího odborové organizace Vladimíra Dragona budou snažit, aby si zaměstnanci prodloužili víkend a do práce příští pátek vůbec nešli.

"Já osobně bych byl pro to, aby zaměstnanci během stávky zůstali doma a v podniku by byla jen skupina lidí, která bude zajišťovat součinnost," sdělil místopředseda odborů Jaroslav Marek.

"Uděláme vše pro to, aby firma stála, ale u hutí to úplně zastavit nejde. Například nejde zastavit elektrárnu a distribuci energie. Zastavíme ale vše, co půjde," řekl Dragon. Uvažují například o tom, že by nechali úplně vyhasnou pece.

Vedení firmy se slovy mluvčího INH Iva Čelechovského odmítlo k akci vyjádřit až do doby, než dostane oficiální vyjádření o termínu a charakteru stávky.

Stát už spor řešit nemůže

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban při své pondělní návštěvě v Ostravě Právu řekl,, že stávku jako řešení sporu nepreferuje. "Preferuji dohodu, ale jestliže k dohodě nedošlo, nezbývá než vzít na vědomí to, co se odehrává," uvedl Urban. Dodal, že mu nepřísluší jakkoli do sporu zasahovat, protože INH je soukromá firma.

"Já se snažím zvenčí přispět k tomu, aby byla dohoda docílena, nicméně takový okamžik ještě nenastal," prohlásil s tím, že doufá, že případná stávka firmě nezpůsobí konkurenční problémy.

Stávka se chystá každoročně

Odoboráři dříve ještě státního podniku Nová huť vyhlašovali stávkovou pohotovost každý rok. Důvod byl pokaždé jiný, v roce 2002 například odbory protestovaly proti restrukturalizaci firmy.

Letos chtějí stávkovat, protože se jim ani za více než osm měsíců vyjednávání nepodařilo donutit vedení podniku k uzavření dodatku ke kolektivní smlouvě o mzdách. Vedení firmy navrhuje, aby si zaměstnanci letos vydělali 23.100 až 23.400 korun. Podle odborářů by výdělek měl být zhruba 25.000 korun.

Ispat Nová Huť

Do státního podniku Nová Huť vstoupil v roce 2002 holandský investor LNM Holdings. Fondu Národního majetku, od něhož dvaapadesátiprocentní státní podíl koupil, tehdy slíbil, že firmu restrukturalizuje. Především propustí přebytečné zaměstnance. Do roku 2005 by tak Nová huť měla mít 8 800 zaměstnanců, což je přibližně o dva tisíce méně než dnes.

Pokud vedení firmy na požadavky odborů přistoupí, tak stávku odvolají.

Reklama

Související témata:

Související články

Ispat Nová huť letos propustí stovky lidí

Zhruba kolem 10 800 lidí bude koncem roku zaměstnávat akciová společnost Ispat Nová huť (INH). Na tiskové konferenci v Brně to ve středu řekl generální ředitel...

Výběr článků

Načítám