Hlavní obsah

Zaměstnanci fastfoodů v USA chtějí přidat, požadují 300 korun za hodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zaměstnanci bufetů rychlého občerstvení ve Spojených státech zaplnili ve čtvrtek ulice mnoha amerických měst. Jejich protesty se týkaly nízkých mezd v podnicích jako McDonald’s, Taco Bell či Burger King.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Protestující za vyšší mzdy v ulicích Bostonu

Článek

Protestující v Chicagu, Detroitu či New Yorku požadují zvýšení mzdy na 15 dolarů (292 korun) za hodinu, tedy na 31 000 dolarů ročně pro zaměstnance na plný úvazek. To je více než dvojnásobek minimální mzdy 7,25 dolaru, kterou pobírá velká část zaměstnanců těchto podniků.

Protest přichází v době, kdy Bílý dům, někteří poslanci a ekonomové chtějí zvýšit minimální mzdu, která se nezměnila od roku 2009. Nicméně prezident Barack Obama chce minimální mzdu zvýšit jen na devět dolarů za hodinu.

Představitelé restaurací tvrdí, že zvýšení mezd by poškodilo tvorbu pracovních míst a zvýšilo ceny.

Organizátoři předpokládají protesty v celkem 50 městech. Podle agentury AP asi 300 až 400 protestujících ve čtvrtek zaplnilo McDonald’s u známého mrakodrapu Empire State Building. Po demonstraci ale bufet fungoval normálně, napsala agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám