Hlavní obsah

Zaměstnanci ABA se bouří proti svému převzetí ÚAMK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Drtivá většina zaměstnanců Auto Bohemia Assistance se postavila proti převzetí společnosti konkurenčním Ústředním automotoklubem ČR (ÚAMK), jak o tom v září rozhodla vláda. Lidem se nelíbí, že spojením firem vznikne monopol na trhu asistenčních služeb pro motoristy. Vadí jim i minulost většinového vlastníka ÚAMK Oldřicha Vaníčka.

Foto: MDZ
Článek

"Petici podepsalo asi 90 ze 106 zaměstnanců, někteří, co nepodepsali jsou na dovolených, nemocní a neměli možnost se k tomu vyjádřit," řekla Novinkám mluvčí ABA Alena Kvardová. Petici zástupci firmy předali už minulou středu premiérovi. Zaměstnanci požadují, aby vláda své rozhodnutí přehodnotila.

"Podle našich informací se s peticí premiér seznámil v pátek a má se o ní  rozhodnout na zasedání předsednictva vlády," dodala Kvardová.

Kabinet v září rozhodl, že většinový podíl v ABA, která má na trhu asistenčních služeb v ČR vedoucí postavení, převezme její konkurent ÚAMK. Správu ve firmě nyní vykonává Česká konsolidační agentura, která ÚAMK také 69procentní podíl prodá. ÚAMK nabízela za podíl 32 miliónů korun, vláda jí podíl přiklepla jen pod podmínkou, že zaplatí alespoň 67 miliónů.

"ČKA v tomto směru jen naplňuje usnesení vlády a plníme ukládací povinnosti," řekl k prodeji mluvčí ČKA Jiří Pekárek. Podobný názor, že vše záleži na vládě a jejím rozhodnutí má i mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Podpora monopolu

Značná část textu petice se věnuje osobností většinového majitele ÚAMK Oldřichu Vaníčkovi. Petice upozorňuje na to, že většina jeho firem je ztrátových. "Snahy pana Vaníčka o ovládnutí ABA jsou nám velice dobře známy, chceme Vás však upozornit, že se jedná výhradně o jeho osobní zájem s jediným cílem - jakýmkoliv způsobem ovlivnit průběh výběrového řízení ve svůj prospěch," uvádí se v petici. Postoj ÚAMK ani Vaníčka se zatím nepodařilo sehnat.

Dokument upozorňuje i na to, že spojením firem se značne omezí prodej dálničních známek. Benzínová čerpadla nyní volí prodejce právě mezi ABA a ÚAMK, nyní by tuto možnost ztratila. Podepsaní zaměstnanci také polemizují s průběhem výběrového řízení, které prý trvalo příliš dlouho a ÚAMK se stalo vítězem, i když nabídlo nejnižší cenu a poradce prodeje Commerzbank a posléze i ministerstvo financí doporučilo jinou nabídku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám