Hlavní obsah

Zálohy pro klienty v režimu DPI budou mít strop

Zálohy za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI) budou mít nově stanovený strop. Výše záloh bude zveřejněna v úterý, uvedl na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Energetický regulační úřad (ERÚ) podle něj akceptoval návrh na stanovení stropu záloh a předloží vyhlášku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)

Článek

Do režimu dodavatele poslední instance se dostali bývalí klienti společnosti Bohemia Energy, která ukončila činnost v polovině října, ale i dalších menších dodavatelů. V režimu DPI skončilo na 900 tisíc odběratelů.

Mnozí z nich ale musí právě u dočasného dodavatele řešit nové, násobně vyšší zálohy. V některých případech se navíc jedná o částky, které si lidé nemohou dovolit zaplatit.

Například dvaasedmdesátiletá žena ze Svitavska obdržela od dodavatele poslední instance Innogy dopis s rozpisem záloh za plyn v minulých dnech. Firma požaduje měsíční zálohu 14 110 korun, přičemž první za říjen měla uhradit do neděle 31. října. Donedávna platila společnosti Bohemia Energy zálohu tři tisíce korun. Její důchod včetně vdovského činí zhruba 18 tisíc korun.

Havlíček proto už minulý týden slíbil, že se pokusí s ERÚ dohodnout na řešení a stanovit maximální výši záloh.

„Na základě intenzivního jednání mezi MPO a ERÚ sdělujeme, že Energetický regulační úřad akceptuje náš návrh a předloží vyhlášku, na základě které dojde k zastropování záloh u dodavatelů poslední instance. Výši nových záloh sdělíme zítra (v úterý), kdy zahájíme zrychlený legislativní proces," uvedl Havlíček.

Zálohy na energie vyšší než důchod. Seniorka musí vybrat úspory na pohřeb

Domácí

Ministr už dříve sdělil, že půjde o stanovení maximální výše zálohových faktur pro DPI, nikoliv ceny za energie.

„Chceme tím pomoci ohroženým rodinám, současně se ale musí najít optimální hranice, neboť cesta není zůstat u DPI, ale přejít ke standardním dodavatelům,” uvedl v pátek Havlíček. Standardní dodavatelé podle Havlíčka nabídnou nejen lepší cenu, ale i nižší zálohy na energie, a to o 30 až 60 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám