Hlavní obsah

Limit pro zadlužení překročilo téměř šest stovek obcí

Novinky, ČTK, bož

Zákonem stanovené limity zadlužení loni překročilo 575 z celkového počtu 6254 obcí. Jde tak o meziroční nárůst o 26 obcí. Bez dluhu loni hospodařilo 3555 obcí a Jihočeský a Plzeňský kraj. Vyplývá to ze zprávy o monitoringu hospodaření územních samosprávných celků za rok 2020, kterou v pondělí obdržela vláda.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dluh obcí a krajů loni podle dat ministerstva financí stoupl o 3,4 procenta na 88,1 miliardy korun. V případě obcí včetně Prahy stoupl o 1,8 procenta na 70,3 miliardy korun a u krajů vzrostl o 10,1 procenta na 17,8 miliardy korun.

Obce loni hospodařily s přebytkem 19 miliard korun a hospodaření krajů vykázalo schodek pět miliard korun. Předloni obce hospodařily s přebytkem 25,5 miliardy korun a kraje s přebytkem 5,8 miliardy korun.

MF v materiálu konstatovalo, že nemuselo žádné obci pozastavit vyplácení daňových příjmů kvůli porušení pravidel rozpočtové odpovědnosti.

Podle legislativy územní samosprávné celky hospodaří v zájmu zdravých a udržitelných veřejných financí tak, aby výše jejich dluhu nepřekročila 60 procent průměru příjmů za poslední čtyři rozpočtové roky. Nerespektuje-li obec či kraj pravidla, ministerstvo financí může pozastavit převod podílu na daňových výnosech.

Zadlužení Česka hrozivě roste

Ekonomika

Ministerstvo financí v materiálu zároveň zařadilo sedm obcí do kategorie s vyšší mírou rizika hospodaření, meziročně o jednu více. Jde o obce, které překročily všechny tři monitorující ukazatele, které úřad sleduje. Vedle dluhu jde o podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům a celkovou likviditu.

Všechna tři pravidla porušily loni obce Ocmanice (Vysočina), Naloučany (Vysočina), Ořechov (Vysočina), Čestice (Královehradecký kraj), Olešnice (Královehradecký kraj), Sibřina (Středočeský kraj) a Pňov-Předhradí (Středočeský kraj).

Další dvě obce, Prameny a Turovice, sice podle materiálu nepřekročily všechny tři ukazatele najednou, stav jejich hospodaření je však dlouhodobě problematický. Obě obce měly loni nejvyšší hodnoty u druhého ukazatele, který ministerstvo sleduje. Tím je podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům, který udává míru zadlužení majetku dané obce nebo kraje. Turovice jej měly na 715 procentech a Prameny na 230 procentech. Podíl aktiv krytý cizími zdroji by přitom neměl překročit 25 procent. Loni tuto hodnotu překročilo 155 obcí a 10 krajů.

Třetím sledovaným ukazatelem je celková likvidita. Hodnota ukazatele nižší než jedna naznačuje, že obec se dostává do platební neschopnosti. Pod touto hranicí loni mělo tento ukazatel 84 obcí, meziročně o 20 méně.

Reklama

Související témata:

Související články

Zadlužení Česka hrozivě roste

Česko dosud patřilo mezi nejméně zadlužené země Evropské unie. V posledních letech byl jeho dluh v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) čtvrtý nejnižší...

Výběr článků

Načítám