Hlavní obsah

Zákaz vánočních trhů vyřešili v Mostě po svém. Nahradí je farmářské trhy

Aktualizováno

Město Most upustilo od pořádání vánočních trhů, zároveň je ovšem nahradilo zimními farmářskými trhy. Jde o reakci na uzavření adventních trhů, které kvůli šíření koronaviru nařídila vláda od pátečních 18:00.

Vánoční trhy na náměstí MíruVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

 
Článek

Farmářské trhy jsou dál povoleny, není tam ale možné konzumovat alkohol ani jídlo.

Zatímco primátor Mostu Jan Paparega (PRO! Most) označuje zákaz za hloupé rozhodnutí, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v reakci na rozhodnutí vedení Mostu mluví o obcházení nařízení.

Paparega ve vyjádření na webu města srovnal venkovní trhy s obchodními centry, kde se podle jeho slov tísní několik set lidí v uzavřeném prostoru.

„Každý, kdo má svých pět pohromadě, přece vyhodnotí, kde je větší riziko možnosti nákazy. Rozhodnutí vlády ČR bereme na vědomí, ale rozhodně s ním nesouhlasíme,“ uvedl primátor.

Vánoční trhy musí zavřít, farmářské ale mohou fungovat dál

Ekonomika

Trhovci si podle města teprve ve čtvrtek převzali od města klíče od stánků a za nemalé peníze nakoupili zboží určené k prodeji na adventních trzích.

„Ani na chvíli si nepřipouštěli, že by ,vrchnost z Prahy‘ mohla vydat rozhodnutí, kterým se pokusí ukrást lidem už druhý rok nejkrásnější svátky v roce,“ stojí na webových stránkách Mostu.

Hygiena žádný zásah neplánuje. „Jsou zakázány trhy s přímou konzumací alkoholu, jídla a jde o to, aby lidé nestáli v kroužku vedle sebe a nepopíjeli a nejedli bez respirátorů,“ uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Pokud půjde o formu farmářských trhů bez konzumace, nejde podle ní o něco zakázaného.

Sváteční stánky v Brně budou otevřeny do poslední minuty

Koronavirus

Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) je přejmenování vánočních trhů na farmářské obcházení nařízení.

„Primátor Mostu si to musí sám obhájit, jestli toto je správná cesta, jak bojovat s epidemií. Já docela znám situaci v Krajské zdravotní v Ústeckém kraji, kde jsem působil, takže mám informace o tom, jak jsou tamní nemocnice přetížené,“ řekl Vojtěch v pátek odpoledne.

Na náměstí Míru v Praze začnou s odklízením

Na pražském náměstí Míru začnou po ukončení pátečních trhů kvůli vládnímu nařízení proti covidu-19 odklízet stánky. Kompletně by tržiště mělo zmizet v průběhu příštího týdne.

Škody se budou pohybovat v milionech korun. Řekl to provozovatel trhu Martin Valovič.

Pro některé z prodejců podle něj může být situace likvidační, například pro prodejce keramiky nebo vánočních ozdob.

Vánoční trhy na pražském náměstí MíruVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

„Svou celoroční činnost směřují k tomuto trhu a pak nemohou nic prodat. Je to smutné. Pořádáme trhy od roku 1997 a jezdí k nám prodávat už třetí generace,” řekl Valovič.

Společně s ostatními pořadateli bude apelovat na vládu, aby jim poskytla za zrušené trhy dostatečné kompenzace.

„Jak budeme postupovat, tak se ještě domluvíme. Zároveň doufám, že nám radnice Prahy 2 odpustí, nebo vrátí nájemné, když nemáme šanci jej 'odbydlet' a končíme," dodal.

Rozsvícení vánočního stromu v PrazeVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám