Hlavní obsah

Zákaz prodeje nemá být pro velkoobchod

Právo, Jiří Novotný

Zákaz prodeje, který pro prodejny nad 200 metrů čtverečních platí v Česku o vybraných státních svátcích, navrhuje upravit skupina poslanců ANO a ODS. Poté, co v lednu neprošel návrh občanských demokratů na zrušení celého zákazu, chtějí z něj předkladatelé vyjmout alespoň velkoobchod.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nynější právní úpravou je ohroženo zásobování maloobchodů čerstvými potravinami nebo rychle se kazícím potravinářským zbožím,“ uvádí se v důvodové zprávě k novele, kterou již předkladatelé postoupili k projednání vládě a poté poputuje do parlamentu.

Pokud bude novela schválena a podepíše ji prezident Miloš Zeman, měla by začít platit od ledna příštího roku.

Zákazem trpí i malé prodejny

Zákon o regulaci prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě nabyl účinnosti v říjnu 2016. Podle něj musejí mít velké obchody zavřeno na Nový rok, o Velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí otevřít jenom do dvanácti hodin.

„Zastávám názor, že stát by neměl zasahovat do toho, kdy má být otevřeno. Vnímám ale jako realitu, že ve Sněmovně není politická vůle kontroverzní zákon zcela zrušit. Proto se snažím odstranit alespoň jeden z jeho nedostatků,“ řekl v neděli Právu autor této novely, poslanec Patrik Nacher (ANO).

O těch svátcích, kdy je prodej naopak povolen, nakupuje u každého velkoobchodníka v průměru 3500 gastronomických provozů a 3000 maloobchodů. Jsou mezi nimi i zdravotnická zařízení, hotely, sociální ústavy a dětské domovy.

„Jejich zásobení je ohroženo, protože nakupují zvláště čerstvé potraviny,“ upozorňuje Nacher.

Zásobit se o uvedených svátcích nemohou ani obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, jichž se zákaz netýká. Velkoobchody přitom nejsou cílem tzv. nákupní turistiky.

Pokud novela projde a velkoobchod ze zákazu vypadne, nebude nijak ohrožen cíl nynější právní úpravy umožnit spotřebitelům a zaměstnancům obchodních řetězců trávit sváteční čas v kruhu svých blízkých.

Poslanecký návrh vítá i Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), který je odpůrcem jakékoliv státní regulace prodeje. „My bychom chtěli mnohem širší úpravu platného zákona, ale každé zlepšení současného stavu je pro nás pozitivní,“ řekla Právu mluvčí svazu obchodu Irena Vlčková.

Vyjmutí velkoobchodu ze zákazu prodeje předem neodmítá ani místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Ten však už letos v březnu avizoval, že předloží návrh novely, který by zákaz prodeje rozšířil na všechny svátky v roce.

Odstranil by se tak panující chaos, kdy není lidem jasné, proč o některých svátcích smějí velké obchody otevřít a o jiných musí mít zavřeno.

Ve hře je ještě další návrh

Návrh své novely má už Mihola připravený, s jejím předložením ovšem otálí. Na dotaz Práva proč, v neděli odpověděl: „Byl bych nerad, kdyby můj návrh nezískal potřebnou podporu. Čekám proto, až vznikne nová vládní koalice. Pokud v ní skutečně budou ANO a ČSSD, budu mít podstatně větší šanci.“

Mihola připouští i možnost, že rozšíření zákazu na všechny svátky podá jako pozměňovací návrh k předloze, s níž nyní přišla skupina poslanců ANO a ODS.

Odpůrci jakékoliv regulace prodejní doby vkládají naději do stížnosti, kterou v prosinci 2016 podala k Ústavnímu soudu skupina senátorů v čele s Jaroslavem Kuberou (ODS). Tuto stížnost iniciovala Hospodářská komora ČR spolu se SOCR. Přes dlouhý čas, který od té doby uplynul, Ústavní soud o stížnosti stále ještě nerozhodl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám