Hlavní obsah

Zájezdy na Srí Lanku cestovky odkládají

Právo, Bohuslav Borovička
PRAHA

Několik cestovních kanceláří, jejichž zákazníci měli 5. ledna odcestovat na dovolenou na Srí Lanku, se rozhodlo let zrušit. Další termín je zatím plánován na polovinu ledna. Beze změny zůstávají lednové odlety do Thajska.

Článek

"Usoudili jsme, že bychom v této chvíli nebyli schopni poskytnout našim zákazníkům na Srí Lance odpovídající služby," řekl Právu mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha. Podle ředitele CK Eso Travel Tomáše Cikána potrvá několik měsíců, než se turismus na Srí Lance vrátí do normálních kolejí.

Celkem klidná je podle poznatků českých cestovek situace na Maledivách. Z mnoha desítek hotelových komplexů na jednotlivých atolech jich bylo zničeno nebo poškozeno jen kolem dvaceti ve východní části souostroví.

Panika zvedá ceny

Představitelé obou cestovních kanceláří shodně potvrdili, že odlety do Thajska pokračují v plánovaných termínech a zájem zákazníků o dovolenou v této zemi neklesá. 

"Jak se situace vyjasňuje, je zřejmé, že pohroma kriticky zasáhla oblast města Krabi, souostroví Phi Phi a další, méně navštěvované ostrovy při jihozápadním pobřeží. Ostrov Phuket, nejvýznamnější letovisko v oblasti, nebyl zdaleka poškozen tolik, jak se na první pohled zdálo," řekl Právu Cikán s tím, že zákazníci CK Eso Travel na ostrově zůstávají až do konce své dovolené.

České cestovky už zaznamenaly, že některé hotely, např. v letovisku Pattaya, jižně od Bangkoku, zneužívají situace a zvedají ceny, někde téměř na dvojnásobek.

Panika a nedostatek informací totiž způsobily, že evropské, ale hlavně čínské cestovky (ty vozí na Phuket nejvíce lidí) přesměrovaly své zájezdy do jiných oblastí. 

Náhradou je Karibik

"Těm zákazníkům, kteří neodletí na Maledivy nebo na Srí Lanku, nabízíme jako náhradu zejména pobyty v Karibiku, v Dominikánské republice a na Kubě nebo v Brazílii. Mohou si vlastně vybrat cokoliv z naší nabídky," řekl mluvčí Čedoku s tím, že pokud se někdo rozhodne zůstat doma, budou mu vráceny peníze. Stejně postupuje podle své mluvčí Dity Stejskalové i CK Fischer.

"Většina našich zákazníků vzniklou situaci chápe a buď už si vybrali z naší nabídky jiné místo, nebo svou dovolenou odložili s tím, že si ji vyberou později. Pouze několik se jich rozhodlo dovolenou úplně zrušit," řekl Právu ředitel CK Eso Travel.

Reklama

Související články

Počet pohřešovaných Čechů v Thajsku vzrostl

Počet pohřešovaných Čechů po nedělním zemětřesení vzrostl na 263 lidí. Ještě v úterý diplomaté uváděli, že nemají spojení s 224 lidmi. Podle českého...

Výběr článků

Načítám