Hlavní obsah

Zájem o fotovoltaiku na střechy dramaticky roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny elektřiny prudce rostou a vlastní výroba z fotovoltaiky na střeše je jednou z nejefektivnějších cest, jak se vyhnout astronomickým platbám za proud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zájem o instalace roste průběžně, letos však vyskočil oproti minulému roku několikanásobně. „ČEZ Prodej letos v říjnu podepsal téměř dvojnásobek smluv na fotovoltaiku, než tomu bylo v červnu,“ potvrdil Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Počtu fotovoltaik instalovaných za celý loňský rok dosáhla letos firma již koncem července.

Vytápění: využijte obnovitelné zdroje energie

Jak na to

„Členské firmy nám hlásí, že počty poptávek vzrostly o desetinásobek a víc. Firmy nestíhají, čekací doby na elektrárny jsou v řádu několika měsíců,“ sdělil Právu předseda představenstva Solární asociace Jan Krčmář. Popularitu elektráren zvyšuje fakt, že na ně lze dostat dotaci od státu, a to až ve výši několika set tisíc korun.

„Výše podpory se odvíjí od parametrů systému, rozhodující je zejména instalovaný výkon a kapacita akumulace. Majitelé rodinných domů mohou dosáhnout na dotaci až 200 tisíc korun, v případě realizace v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji až 220 tisíc,“ řekl Právu Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Zatímco v roce 2019 bylo v rámci programu Nová zelená úsporám proplaceno 2908 žádostí o dotaci na fotovoltaiku, loni to bylo už 4882 vyřízených žádostí a letos jich zatím stát z celkem 8902 podaných proplatil 5579.

Energie zdraží i lidem s fixací

Domácí

Cena elektrárny se podle Gazdíka odvíjí od typu kombinace fotovoltaiky s dalšími technologiemi. „Přebytky z fotovoltaiky, tedy tu část energie, kterou nevyužiji přímo spotřebiči v domácnosti, je vhodné použít například k ohřevu vody nebo si je uložit do bateriového uložiště a následně tuto energii využívat v době, kdy ji potřebuji,“ uvedl Gazdík.

Návratnost i pět let

Nejzákladnější kombinaci fotovoltaiky s ohřevem vody od ČEZ vyjde i s maximální možnou dotací na 91 480 Kč. Nejoblíbenější fotovoltaika o výkonu 6,44 kWp s bateriovým uložištěm o kapacitě 9,6 kWh vyjde klienta po nejvyšší možné dotaci na 214 000 Kč. Samotná instalace trvá jeden až dva dny.

ČEZ od ledna zvýší ceny elektřiny

Ekonomika

„S fotovoltaikou lze průměrné roční výdaje na energie snížit až o 50 procent. Se současnými cenami elektrické energie může být návratnost fotovoltaické elektrárny již od pěti až šesti let,“ doplnil Gazdík.

Ceny panelů i dalších komponent podle Krčmáře teď kvůli pandemii a růstu cen zboží a surovin stoupají. „Proti loňskému roku jsou dnes panely o asi 15 až 20 procent dražší. Obecně se očekává opět pokles cen, který ale už nebude tak rychlý jako v době před pandemií,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám