Hlavní obsah

Zahraničnímu obchodu se daří nejlépe za 11 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český zahraniční obchod skončil v únoru 2005 přebytkem 5,2 miliardy korun. To je nejlepší měsíční bilance od ledna 1994. ČR se daří vyvážet především dopravní prostředky a stroje, nejvíce do zemí EU, hlavně Německa. Údaje v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Analytici jsou z výsledků překvapeni, očekávali číslo kolem 4,3 miliardy korun. "Únor přinesl v souladu s očekáváním historicky nejvyšší měsíční přebytek obchodní bilance," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Upozornil ale na ne příliš pozitivní jev ve vývoji čísel. "Méně očekávané bylo již prudké zpomalení dynamiky růstu exportu i importu. Během uplynulých 12 měsíců jsme si zvykli na dvouciferné meziroční přírůstky objemu obchodu a únor tuto tradici porušil," doplnil. Podle něj za to může velká srovnávací základna z roku 2004 a také silná koruna. Vývoz i dovoz rostly v lednu meziročně o 9,6, respektive 9,3 procenta, v lednu byla čísla vyšší.

Příznivě se vyvíjelo obchodování se stroji, dopravními prostředky a potravinami, zhoršila se bilance bilance obchodu s minerálními palivy a průmyslovým zbožím. Téměř o 59,4 procenta se zvýšil dovoz paliv, za což mohou vyšší dovozy ropy a zemního plynu.

Obchod s USA je v plusu

"Z teritoriálního hlediska se zlepšila obchodní bilance se státy EU, s nimiž přebytek narostl o 0,5 miliardy na 22,9 miliardy korun," uvedl ČSÚ. O 200 miliónů korun se snížil i schodek se státy mimo EU.

Z konkrétních zemí se zlepšil obchod s Francií a Slovenskem. V obchodu se Spojenými státy se bilance meziročně dostala z mínusu 1,2 miliardy do plusu 500 miliónů.

Analytici očekávají, že letos by mohla celoroční bilance obchodu skončil v plusu, bylo by to poprvé v historii země. Přispěje k tomu i automobilka TPCA, která bude většinu své produkce vyvážet. Výrobu zahájila na konci února.

Reklama

Výběr článků

Načítám