Hlavní obsah

Zahraniční obchod v březnu skončil v přebytku 18,5 miliardy

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční obchod Česka skončil v březnu v přebytku 18,5 miliardy korun. Před rokem, kdy vláda zavedla první opatření proti šíření koronaviru, byla bilance vyrovnaná, meziroční rozdíl tedy činil 18,5 miliardy. Vyplývá to z předběžných údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

„Březnový vývoz i dovoz zboží dosáhly historicky nejvyšší hodnoty ve sledovaném měsíci. Rekordní byl i jejich meziroční růst, který byl ale ovlivněn nízkou srovnávací základnou loňského března, kdy byla přijata první protipandemická opatření,” uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Podle Kavěnové na meziročním růstu vývozu i dovozu mělo hlavní podíl obchodování s auty a jejich díly.

Vývoz aut se meziročně zvýšil o 37,4 miliardy korun, což přispělo k nárůstu přebytku obchodování s motorovými vozidly o 20,9 miliardy korun. Vedle toho proti loňskému březnu vzrostlo podle ČSÚ aktivum bilance strojů a zařízení o 2,4 miliardy korun a kovodělných výrobků o 1,5 miliardy korun.

Přebytek zahraničního obchodu v únoru stoupl

Ekonomika

Vývoz a dovoz se v březnu zvýšil v meziročním i meziměsíčním srovnání a podle statistiků dosáhl nejvyšší hodnoty ve sledovaném třetím měsíci. Meziročně vzrostl vývoz o 29,2 procenta na 374,1 miliardy korun a dovoz o 22,8 procenta na 355,6 miliardy korun. Ve srovnání s únorem byl vývoz po sezonním očištění vyšší o sedm procent a dovoz o 7,1 procenta.

Obchod Česka se státy EU vykázal v březnu přebytek 75,6 miliardy korun, který byl meziročně vyšší o 35,2 miliardy. Největší meziroční přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem, kde přebytek stoupl o 12,2 miliardy korun, s Francií se zvýšil o 5,2 miliardy a s Rakouskem o 3,4 miliardy.

Schodek zahraničního obchodu se zbožím s mimounijními státy se meziročně prohloubil o 16,2 miliardy korun na 54,9 miliardy korun. Podle statistiků se zvětšil především deficit obchodu s Čínou o 14 miliard Kč a s Japonskem o 1,8 miliardy korun. Přechodem z aktiva do pasiva se o 2,3 miliardy korun zhoršila bilance obchodování s Ruskem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám