Hlavní obsah

Začíná bitva o nižší daně pro čtyři milióny lidí

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na mimořádném zasedání Sněmovny začne v úterý odpoledne bitva o nižší daně pro asi čtyři milióny lidi s menšími a středními příjmy. S návrhem, který má přinést největší pokles daní pro zaměstnance a živnostníky za posledních třináct let, přišla ČSSD a získala pro něj i lidovce a unionisty.

Článek

Návrh se nezamlouvá ODS, která chce ulevit i bohatším. Nejprve projednávání návrhu zákona na současné schůzi Sněmovny ve druhém čtení procedurálně znemožnila, když jej odmítla zařadit do programu. Proto musela být na žádost poslanců soc. dem. svolána mimořádná schůze.

Koalice chce schválit návrh ve třetím čtení ještě tento týden, aby zákon mohl bez problémů nabýt účinnosti od 1. ledna příštího roku.

Pokud bude norma schválena, má až 90 procentům poplatníků ušetřit na daních 2900 až 4700 korun ročně. Živnostníkům a ostatním osobám samostatně výdělečně činným navíc vzrostou paušály na výdaje z dnešních 20 až 50 procent z příjmů na 30 až 80 procent z příjmů. Tuto výhodu možná získají zpětně už za letošní rok, čímž zcela nečekaně ušetří na daních a povinném pojištění asi 3,5 miliardy korun. Notně se jim zjednoduší i daňová administrativa.

Dopady návrhu do výše příjmu občanů (v Kč)
Hrubá mzdaMěsíční úsporaRoční úspora
10 0003874644
15 0003494188
20 0003934716
25 0002402880
30 0002412892
35 00030360
60 00020240
Zdroj: MF ČR

Téměř s jistotou lze říci, že snížení daní bude schváleno, protože koalice se na tom v zásadě dohodla už při vzniku Paroubkovy vlády. Návrh je po chuti i komunistům. "Je to dobrý základ pro jednání, protože slibuje snížení daní nejchudším. Měl by se ale doplnit o nové, páté daňové pásmo pro nejvyšší příjmy a je nutné vyloučit další návrhy nad rámec koaliční dohody, které by příliš podsekly státní rozpočet," řekl Právu Jiří Dolejš.

Kocourek: lépe jednotný paušál

ODS v prvním čtení návrh podpořila, ale už tehdy upozornila, že navrhne daleko razantnější daňové změny. "Daně se musí snížit všem, nikoli jen vybraným skupinám. Proto chceme, aby o tři procenta klesly všechny sazby, nejen v prvním nejnižším pásmu, jak navrhuje koalice," sdělil včera Právu místopředseda rozpočtového výboru Martin Kocourek (ODS).

ODS dále navrhne sjednocení paušálů na výdaje pro živnostníky a ostatní osoby samostatně výdělečně činné. "Dovedeme si představit jednotný paušál i vyšší než 50 procent, ale o tom se ještě poradíme v klubu. Měl by se pro podnikatele zrušit i minimální základ daně," zdůraznil Kocourek. Podle jeho slov budou poslanci ODS hlasovat o celém návrhu podle toho, zda a jak koalice jejich návrhy podpoří.

Pokles daní připraví státní rozpočet v roce 2006 o téměř deset miliard a v roce 2007 o 15 miliard korun.

Reklama

Související články

Vláda schválila snížení daní

Vláda ve středu schválila návrh ministra financí Bohuslava Sobotky na snížení daní z příjmu. Lidem s platem do 30 tisíc měsíčně by měl ušetřit tři až čtyři...

Výběr článků

Načítám