Hlavní obsah

Za lyžařské mistrovství světa potvrdil ÚOHS Liberci pokutu 6,5 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kyselé plody za mistrovství světa v lyžování v roce 2009 sklízí pořadatelské město Liberec ještě tři roky poté. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj městu totiž potvrdil pokutu 6,55 miliónu korun za chyby v tendrech. Je to jedna z nejvyšších sankcí za zakázky v historii. Liberec chyboval v celkem 70 tendrech. Většinou se dopustil nezákonného dělení zakázek.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Ještěd

Článek

Ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům) už ve středu novinářům řekl, že magistrát s rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí, a proto se obrátí na správní soud. Pokutu ale město zaplatit musí.

Rafaj v pátek zopakoval, že Liberec svým jednáním mohl výrazně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. "Svým jednáním město znemožnilo účast v zakázkách širšímu okruhu dodavatelů a podstatně tak narušilo soutěžní prostředí," uvedl Rafaj.

Pokuty v celkem šesti řízeních ÚOHS Liberci uložil už loni. Město se proti nim ale odvolalo. Rafaj v pátek uvedl, že námitky v odvolání nepřinesly nové argumenty, proto verdikty svých podřízených potvrdil.

Hodnota zakázek, které úřad zkoumal, činila kolem jedné miliardy korun. Nejzávažnější porušení zákona nastalo při zadávání 27 zakázek spojených s budováním sportovního areálu Ještěd. Zakázky za téměř 700 miliónů korun získaly Strabag, Syner, oaza-net, Eurovia CS, Regionální stavební a ELPROINVEST.

Přehled řízení a pokut pro Liberec
předmět zakázekpočet zakázekpokuta v miliónech korun
areál Ještěd275
areál Vesec131
vybudování metropolitní sítě60,3
dodávky sněžného pásového vozidla20,1
zpracování projektové dokumentace160,1
mandátní smlouvy na výkon technického dozoru60,05
zakázky celkem706,55
Zdroj: ÚOHS

Reklama

Výběr článků

Načítám