Hlavní obsah

Za kampaní proti polskému masu stojí Babišův Agrofert, tvrdí polský ministr

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski prohlásil, že v České republice existují snahy o vytlačení polských potravin z trhu, a značil, že za tím stojí zájmy koncernu Agrofert, který podle něj patří českému premiérovi. Uvedl to v rozhovoru pro list Gazeta Polska s tím, že potraviny vyráběné v Polsku jsou bezpečné a Češi je rádi kupují.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski.

Článek

Češi podle ministra vzhledem k dobrému poměru mezi kvalitou a cenou celé roky polské potraviny s oblibou kupují. „Avšak tato země se dávno snaží zvětšit vlastní zemědělskou výrobu. Možná právě proto se nás snaží vytlačit z trhu,“ nechal se slyšet Ardanowski.

„Nakonec majitelem jednoho z největších zpracovatelských koncernů v Česku je předseda vlády této země,“ uvedl ministr Ardanowski v narážce na koncern Agrofert a Andreje Babiše (ANO). Agrofert je nyní v Babišově svěřenském fondu kvůli zákonu o střetu zájmů.

Babiš ve svých svěřenských fondech figuruje jako takzvaná obmyšlená osoba, respektive beneficient. Díky tomu mu podle právníků může i nadále plynout zisk.

Společnost Animalco ze skupiny Agrofert do Česka dovezla první závadnou zásilku polského hovězího. Že jí maso patří, potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Českem v posledních týdnech rezonuje kauza polského hovězího, na jejímž začátku byla tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek.

Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU včetně Česka. Veterináři později v Česku odhalili jinou závadnou šarži v objemu 1164 kilogramů, kde se vyskytla bakterie salmonely.

Jak v rozhovoru pro Novinky uvedl šéf Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád, jedná se o dvě separátní kauzy s polským masem.

Anketa

Stojí podle vás za zvýšenými kontrolami polských potravin česká snaha o vytlačení polské konkurence?
Ano
75 %
Ne
25 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám