Hlavní obsah

Za jediný den na jihu Čech vybili 17 tisíc kachen. Chřipka zasáhla dosud největší chov

Právo, Pavel Orholz

Hasiči s veterináři ve středu ve Vlachově Březí na Prachaticku vybili 17 tisíc kachen. Nákaza se do zatím největšího chov dostala zřejmě ve slámě z podestýlky. Uvedl to František Kouba, ředitel jihočeské krajské hygienické stanice. Vlachovo Březí je šestým ohniskem ptačí chřipky v jižních Čechách, celkem je jich v České republice patnáct.

Likvidace drůbeže ve Vlachově BřezíVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Na ohnisko upozornil sám chovatel, který ve Vlachově Březí nahlásil velký úhyn dvoutýdenních kachňat.

„Je to už šesté ohnisko v Jihočeském kraji. Na vině byla pravděpodobně podestýlka,“ sdělil novinářům ve středu odpoledne šéf Krajské veterinární správy v Českých Budějovicích František Kouba.

Zmínil, že podestýlku si firma přivezla z jiného chovu a přitom zřejmě došlo ke kontaminaci patogenním virem H5N8. Společnost PT s.r.o má ve Vlachově Březí tři haly, ale hasiči a veterináři ve středu utráceli kachny pouze v jedné.

„Jedná se o malá kachňata, která by šla do vedlejších hal až v případě, že by povyrostla,“ vysvětlil Kouba.

„Jsme bohužel nejvíce zasažená oblast v Česku. Tohle je chov, který je velice pečlivě sledován. Biologická bezpečnost zde byla dobrá až na tu podestýlku,” řekl Kouba s tím, že podestýlku zřejmě kontaminovaly divoké kachny.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Prokázaná ohniska ptačí chřipky

Zasažený chov ve Vlachově Březí likvidovaly asi tři desítky hasičů a veterináři několik hodin. Podobně jako předtím v Blatné používali velké modré kontejnery, kde kachny utratili plynem kysličníkem uhličitým.

Celkem se zlikvidovalo 40 tisíc ptáků

Celkem už bylo v komerčních chovech a u drobných chovatelů zlikvidováno v republice téměř čtyřicet tisíc ptáků.

Zvláštní opatření podle ČTK přijali kvůli obavám z ptačí chřipky i v Byňově, části Nových Hradů na Českobudějovicku. Přibližně šest tisíc hus z šlechtitelského chovu hus zde izolovali v halách.

V úterý ráno veterináři také informovali o prvním ohnisku v Ústeckém kraji v Bílencích na Chomutovsku, kde zlikvidovali čtyři sta ptáků.

Ptačí chřipka je rozšířena ve více než 20 evropských státech včetně sousedního Slovenska. Počet ohnisek v Evropě se blíží 600, nejpostiženějšími státy jsou Maďarsko s 231 ohnisky a Francie se 177 ohnisky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Na jihu Čech je další ohnisko ptačí chřipky

Veterináři ve středu potvrdili třetí ohnisko nákazy ptačí chřipky v Jihočeském kraji. Nemoc se objevila v malochovu v Sedlečku u Soběslavi na Táborsku, kde...

Výběr článků

Načítám