Hlavní obsah

Za energie si domácnosti připlatí 940 korun měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výdaje českých domácností na energie se příští rok zvýší průměrně o 943 korun měsíčně. Vychází to z průzkumu společnosti PAQ Research. Zvýší se zřejmě počet domácností, které budou mít nárok na příspěvek na bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Zatímco pro vysokopříjmové domácnosti růst cen představuje relativně malou změnu, u nejchudších domácností může být výrazným zásahem do rozpočtu,“ uvedla studie PAQ Research s tím, že nejchudší domácnosti zvýší své náklady na bydlení z 55 na 63 procent.

V rámci studie odpovídalo 1709 domácností na to, kolik do října 2021 platily za elektřinu, plyn a další energie, jaké měly dodavatele a typy smluv. Na základě těchto údajů a informací ohledně zvýšení cen u dodavatelů vypočítala společnost odhad zvýšení výdajů v roce 2022.

Například domácností, které mají smlouvu na dobu neurčitou s nefixovanou cenou u ČEZ, budou ceny vyšší o 30 procent za elektřinu, a dokonce o 60 procent u plynu. Například u Innogy to má být zvýšení o 19 procent u elektřiny a o 25 procent u plynu.

Kromě ČEZ zdraží v příštím roce i E.ON

Ekonomika

U klientů zaniklých Bohemia Energy nebo Kolibřík, kteří ještě nepřešli z DPI do standardního režimu a nové ceny tak stále neví, počítá průzkum se zvýšením o 30 procent u elektřiny a 60 procent u plynu.

Hlavním zjištěním studie pak je, že průměrná česká domácnost si v roce 2022 zaplatí za energie měsíčně o 943 Kč více.

Ministr průmyslu v demisi Karel Havlíček v minulých dnech řekl, že ceny elektřiny příští rok porostou až o 50 procent, ceny plynu o 50 až 70 procent.

Cena elektřiny poroste až o 50 procent, plynu ještě víc, řekl Havlíček

Ekonomika

Z výsledků průzkumu rovněž vychází, že stoupne počet domácností s nárokem na příspěvek na bydlení, a to z 16 na 21 procent, což představuje až 200 tisíc nových možných žadatelů.

Skončil další dodavatel energií. Jeho klientem byl samotný ERÚ

Ekonomika

Domácnostem s nárokem na příspěvek se výdaje na bydlení zvýší v průměru o více než 1300 Kč. Nárok na příspěvek na bydlení mají ty domácnosti, pro které výdaje na bydlení představují více než 30 procent příjmů (v Praze více než 35 procent).

Studie poukázala na to, že možnosti čerpat příspěvek zatím využívá zhruba jen čtvrtina domácností. To se ovšem v příštím roce může změnit.

„Míra využívání příspěvku může narůst, když lidem vzrostou ceny bydlení. Z našeho výzkumu navíc vychází, že mezi domácnostmi, které budou příští rok tvořit potenciální žadatele o příspěvek, vzrostou výdaje na energie dokonce o více než 1300 Kč,“ sdělil vedoucí PAQ Research a spoluautor studie Daniel Prokop.

Výše příspěvku je nedostačující

Nicméně, aby byl příspěvek na příští rok efektivní, měl by se podle studie normativ na bydlení (strop uznatelných nákladů, který limituje výši příspěvku) zvýšit o 1300 až 1400 Kč.

Strop by se přitom v příštím roce podle vládní valorizace měl zvýšit jen o 100 až 480 Kč, což je podle studie nedostačující.

Reklama

Výběr článků

Načítám