Hlavní obsah

Z peněz za Telecom je dotován také internetový bulvár

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

Z peněz za loňský prodej Českého Telecomu španělské Telefónice získalo ministerstvo informatiky (MI) jedno procento, tedy 826 miliónů korun. Využít je slibovalo na rozvoj vysokorychlostního internetu v České republice. Jak se ale nyní ukázalo, jedna z dotací šla i na podporu internetového bulváru.

Článek

Jde o 7,5 miliónu korun, které získali moderátor Václav Boura a jeho manželka Markéta Mayerová. Ti úspěšně požádali MI o dotaci na provoz internetové stránky www.peprnet. cz, která bude přinášet zprávy ze soukromí osobností šoubyznysu.

Na otázku Práva, zda tím nebyla porušena pravidla, odpověděla v pondělí tisková mluvčí MI Klára Volná: "Podle mne ne. Dali jsme na doporučení čtrnáctičlenné odborné komise, která byla při našem ministerstvu k rozdělování dotací ustavena. Nechtěli jsme totiž, aby to bylo pouze záležitostí ministerských úředníků."

Jak mluvčí upřesnila, ze zmíněných 826 miliónů dosud MI rozdělilo mezi 46 úspěšných žadatelů 150 miliónů korun, když přišlo celkem 293 žádostí. Dotována je výstavba infrastruktury širokopásmového internetu v odlehlých oblastech, dále oblast internetových služeb a aplikací. "Peníze jsme například poskytli nemocnici v Ústí nad Labem na projekt, jenž pacientům umožní objednávat se na vyšetření přes internet," informovala Volná.

Na dotaz, co má s těmito zásadami společného internetový bulvár, mluvčí prohlásila: "Třetí oblastí, kam dotace jdou, je osvěta a marketing, do níž žádost Boury a Mayerové spadala. Jsme totiž přesvědčeni, že je prospěšné, když se prostřednictvím zábavy podaří k využití intrernetu přilákat další zájemce."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám