Hlavní obsah

Škoda Auto bude vyrábět celý měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do mladoboleslavské automobilky dorazily čipy z Malajsie a výroba nových vozů je obnovena. Výhled na další týdny vypadá podle odborů celkem pozitivně. Nejméně do konce listopadu by se mělo vyrábět každý den bez vynucených odstávek.

Foto: Ilustrační foto PRÁVO – Radek Plavecký

Výroba v závodě v Kvasinách na Rychnovsku.

Článek

„Po celý týden výroba nových vozů ve všech závodech jede, i když v Kvasinách s omezenou kapacitou,“ sdělili odboráři v závodním týdeníku.

V příštím týdnu to podle nich vypadá ještě lépe. V některých provozech se sice ruší noční směny z neděle na pondělí, ruší se všechny směny z pátku na sobotu a v sobotu, za které firma vyplácí největší příplatky, ale jinak se jede ve všech provozech.

ČNB zhoršila odhad vývoje ekonomiky, čeká růst cen

Ekonomika

„Vyrábět by se mělo každý den také v přespříštím týdnu, samozřejmě s výjimkou středečního státního svátku 17. listopadu,“ napsaly odbory.

I během odstávek v minulých dnech se však podařilo dokončit tisíce aut, která musela čekat na chybějící čipy.

Kvůli nedostatku čipů vyrobíme letos o čtvrt milionu vozů méně, odhaduje Škoda Auto

Ekonomika

Díky tomu prořídla parkoviště s nedokončenými vozy, což bylo hlavním smyslem dvoutýdenního zastavení výrobních linek. Do konce roku chce automobilka snížit počty nedokončených aut na minimum. Na odstavných plochách se jich přitom v říjnu hromadilo zhruba padesát tisíc.

Propad prodeje, tržby rostou

Loni Škoda Auto prodala přes milion vozů. Výsledky za první tři čtvrtletí letošního roku ukazují na mírný propad prodeje, ale naopak na růst tržeb a provozního zisku, a to díky prodejům aut s vyšší marží.

Tržby se za tři čtvrtě roku v porovnání s loňským obdobím zvýšily o desetinu na 13,3 miliardy eur a provozní výsledek byl v září 900 milionů eur, tedy proti loňsku skoro dvojnásobný.

Růst tržeb v maloobchodu zpomalil, daří se e-shopům

Ekonomika

Od ledna do září firma prodala 700 tisíc aut, což je o 21 tisíc méně než loni ve stejném období. Nejvíc, o více než polovinu, se propadl prodej škodovek v Číně, naopak v západní Evropě odbyt roste. Nejprodávanější je model Octavia, následuje Kamiq a Karoq.

Prodeje podle modelů (leden až září 2021)
Octavia159 400
Kamiq99 100
Karoq96 600
Kodiaq82 600
Fabia82 200
Rapid52 400
Superb51 400
Scala39 800
Enyaq28 200
Kushaq5100*
Citigo e-iV3900

* prodej pouze v Indii

Reklama

Výběr článků

Načítám