Hlavní obsah

Z letadla Smartwings vysadili pasažéra, neposlouchal posádku

Letadlo české společnosti Smartwings přerušilo start na Sicílii a jeho posádka přinutila jednoho z pasažérů vystoupit. Podle úterního izraelského tisku letadlo směřovalo do Tel Avivu, pasažér se při startu odmítal řídit pokyny posádky a dožadoval se, aby mohl sedět vedle syna. Pilot se rozhodl start přerušit a nechal zavolat policii.

Foto: Smartwings Group

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčí Smartwings Vladimíry Dufkové problém s cestujícím řešila posádka letadla před odletem z Katánie minulou sobotu. Cestující podle Dufkové odmítal respektovat pokyny posádky a slovně ji a ostatní cestující napadal, proto se kapitán rozhodl pro návrat na stojánku.

„Byla vyžádána asistence policie a agresivní cestující byl vyloučen z přepravy,” řekla.

Let s jedním motorem byla chyba posádky, připouští Smartwings

Domácí

Izraelský pasažér podle svědků, jež citovala izraelská televize Channel 12, byl v letadle s manželkou a třemi dětmi, rodina ale měla sedadla v odlišných řadách. Personál mu vysvětlil, že s tím něco udělá, až nastoupí všichni cestující. Podle jednoho svědka bylo volné místo před tímto mužem a problém bylo možné vyřešit během chvilky.

Když se blížil vzlet letadla, začal muž trvat na tom, aby personál záležitost vyřešil hned. „Jestli nebudete sedět v klidu, dokud neodstartujeme, řeknu to kapitánovi a vysadíme vás,” řekla mu letuška. Svědek Asaf Sela sdělil, že letuška zašla do kokpitu, pilot osobně z kabiny nevyšel, letadlo se vrátilo a na palubě se objevilo pět policistů, kteří muže odvedli.

Smartwings poslal úřadu dokumenty k letu s jedním motorem

Ekonomika

Smartwings nyní také řeší s Úřadem pro civilní letectví případ, kdy jeden z letounů společnosti letěl 22. srpna z řeckého ostrova Samos do Prahy. Stroji přestal během letu nad Egejským mořem fungovat levý motor, který se posádce nepodařilo znovu nastartovat. Letadlo pak pokračovalo v nižší letové hladině až do Prahy. Na palubě bylo 170 lidí.

Firma krátce po události pochybení odmítala, následně uvedla, že nešlo o systémovou chybu. Prý se jednalo o chybu posádky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám