Hlavní obsah

Z lesů se ročně krade dřevo za milióny

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z českých lesů zmizí každý rok tisíce kubíků dřeva za mnoho miliónů korun. Většinou pak dřevo shoří v kotlech rodinných domů či v krbech chat a chalup na venkově. I když počet krádeží a způsobená škoda již několik let klesají, zloděje se podaří vypátrat v necelé čtvrtině případů.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Majitelům se tak vrátí jen malá část z ukradeného dříví. Navíc pojišťovny krádeže dříví v lesích nepojišťují. Většina zlodějů se snaží krádežemi dříví ušetřit na topení. Cena palivového dříví totiž rok od roku roste.

Dnes se kubík metrových kuláčů bez 15procentní daně z přidané hodnoty (DPH) prodává podle druhu dřeviny za 750 až 1100 korun. Pokud je dříví zpracováno na štěpiny nebo je v kratších délkách, pak se může cena vyšplhat i na více než 1500 korun.

Jedná se spíše o drobné krádeže jednotlivých stromů
Eva Jouklová, mluvčí Lesů ČR

Jen zaměstnanci státního podniku Lesy ČR (LČR), který obhospodařuje zhruba polovinu lesů v České republice, loni nahlásili Policii ČR 282 krádeží dříví.

Jen zaměstnanci státního podniku Lesy ČR (LČR), který obhospodařuje zhruba polovinu lesů v České republice, loni nahlásili Policii ČR 282 krádeží dříví. „Jednalo se o celkové množství 1761 metrů krychlových s vyčíslenou škodou ve výši asi 2,1 miliónu korun bez DPH,“ sdělila Právu mluvčí podniku Eva Jouklová.

Co se týká charakteru krádeží dříví, jednalo se podle Jouklové spíše o drobné krádeže jednotlivých stromů. Krádeže nad 20 metrů krychlových byly nahlášeny ve 13 případech, což představuje necelých pět procent z celkového počtu nahlášených případů.

„Objasněno bylo loni 52 případů, což představuje 17 procent. Tato hodnota je srovnatelná s rokem 2016, kdy bylo objasněno 18 procent případů,“ uvedla mluvčí.

Do vojenských újezdů veřejnost nemůže

Podle statistik LČR má ale počet krádeží dříví v posledních letech klesající tendenci. Nejvíce krádeží podnik evidoval v roce 2012, celkem 734 případů. Největší objem ukradeného dříví pak zaznamenal v roce 2013, přes 6400 metrů krychlových s vyčíslenou škodou 7,7 miliónu korun.

Vojenské lesy a statky (VLS) loni zaznamenaly pouze drobné krádeže palivového dříví v jednotkách případů s celkovou škodou maximálně v desítkách tisíc korun.

„Případy nepovolených těžeb a krádeží s velkou způsobenou škodou, kdy jsme podali trestní oznámení, se v minulých letech vyskytovaly zcela ojediněle,“ informoval Právo mluvčí VLS Jan Sotona.

Foto: Policie ČR, Právo

I když počet krádeží dřeva i škoda klesá, zloděje se podaří vypátrat jen v necelé čtvrtině případů

Podle něj nižší rozsah případů, než je obvyklé u jiných vlastníků lesů, do značné míry ovlivňuje i skutečnost, že VLS z velké části hospodaří ve vojenských újezdech. Tedy na územích, která nejsou veřejně přístupná, což pro potenciální pachatele představuje zvýšení rizika odhalení.

Ke krádežím dříví téměř nedochází ani v církevních lesích. „Krádežím se snažíme aktivně bránit. Například osazením závor u lesních cest a manipulačních skladů. Se zabezpečením nám také pomáhají fotopasti,“ sdělil Právu tiskový mluvčí Biskupství ostravsko-opavského Pavel Siuda.

Podle něj loni nezaznamenali v lesích žádnou krádež dříví. Poslední větší, a zatím jediná, se stala v roce 2015 na Hukvaldech.

„Zde nám dříví kradl jeden z dopravců. Naši zaměstnanci jej chytili přímo při činu a předali policii,“ uvedl.

V lesích Brněnského biskupství nezaznamenali loni žádné krádeže. K několika drobným krádežím došlo loni v biskupských lesích v Českých Budějovicích a Hradci Králové. Pouze jednotlivé případy krádeží řešili loni i v lesích Olomoucké arcidiecéze.

Proti krádežím se nelze pojistit

Pojišťovny krádeže dříví nebo stromů z lesních porostů nepojišťují. „Krádeže stromů, respektive dříví z lesa nejsou v rámci našeho pojištění lesů a lesních školek pojistitelným rizikem,“ sdělila Právu tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

V rámci pojištění lesních porostů lze podle Buriánkové pojistit tato rizika: poškození nebo zničení lesních porostů požárem, poškození nebo zničení vichřicí.

Dále je možné sjednat si připojištění nákladů na vytěžení nebo znovuzalesnění, v případech poškození nebo zničení pojištěných porostů sjednaným pojistným nebezpečím.

„Rizika případných krádeží dřeva v lesích nepojišťujeme,“ potvrdil Právu mluvčí Kooperativa pojišťovny Milan Káňa.

Reklama

Výběr článků

Načítám