Hlavní obsah

VZP zpochybňuje princip „milostivého léta“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) trvá na tom, že novela exekučního řádu není jednoznačná. V jejím rámci mohou dlužníci v exekuci splatit základní dlužnou částku, tzv. jistinu, a zbývající poplatky včetně sankcí jim budou odpuštěny. Penále je podle výkladu VZP odvolávajícího se na soudy samostatná pohledávka. Vyzvala sice exekutory, aby penále neúčtovali, ale dlužníci tím pádem nemají nic jistého.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Všeobecné zdravotní pojišťovny na pražských Vinohradech. Ilustrační foto

Článek

Podle poslanců, kteří milostivé léto, jak se možnost zbavit se dluhů nazývá, prosadili, je to ale nesmysl. Zvažují proto novelu, aby nemohlo být pochyb.

V rámci milostivého léta mohou lidé, po nichž exekutoři vymáhají dluh veřejným institucím typu městských či státních úřadů, České televize a rozhlasu nebo firem s nadpoloviční státní a obecní účastí typu dopravních podniků či ČEZ, splatit mezi 28. říjnem a 28. lednem jistinu spolu s 908 korunami jako paušální poplatek exekutorovi. Zbytek jim bude odpuštěn. Novela mezi zmíněnými institucemi zmiňuje i zdravotní pojišťovny.

Podle VZP ale není výklad jednoznačný a penále může být součástí jistiny. Pojišťovna sdělila, že to má potvrzeno i konzultací s ministerstvem zdravotnictví.

Milostivé léto pomůže lidem od exekucí

Ekonomika

„Dostali jsme se tak do paradoxní situace, kdy budeme apelovat na smluvní exekutory, aby naši klienti uhradili u zdravotního pojištění pouze dluh na pojistném a bylo upuštěno od vymáhání penále,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Podle exekutorské komory ale musejí rozhodnout zdravotní pojišťovny či jiní věřitelé a případně soudy o tom, jak postupovat ohledně penále. „Takové rozhodnutí nepřísluší exekutorům a není možné na ně tuto roli přenášet,“ citovala ČTK z prohlášení komory.

Exekucím v Česku stále čelí přes 2200 dětí, většina kvůli stokorunám

Domácí

S přístupem pojišťovny nesouhlasí poslanci, kteří změnu do zákona prosadili. Jde podle nich o hru se slovy, když důvodová zpráva k novele exekučního řádu mluví jasně. „Není možné penále vymáhat jako jistinu,“ řekl poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Je tu jasná vůle zákonodárce,“ potvrdil poslanec Patrik Nacher (ANO). Nedá se podle něj čekat na soudní výroky o výkladu, protože milostivé léto už brzy začne platit.

„Jsme připraveni, pokud by i nadále docházelo k dezinterpretacím, k novele zákona, kde bude jasně napsáno, že penále není jistinou, a prodloužit lhůtu milostivého léta,“ dodal Nacher.

Exekuci na důchod čelí desítky tisíc seniorů

Domácí

Podle Daniela Hůleho z Člověka v tísni se milostivé léto u VZP může týkat 230 tisíc lidí, kteří jí na penále dluží 16 miliard korun. Pokud lidé u VZP milostivého léta využijí, měli by postupovat jinak než ostatní dlužníci. Těm stačí napsat, že využívají pro splacení pohledávky tohoto nástroje, a požádat exekutora o vyčíslení jistiny a číslo účtu, kam ji i s 908 Kč poslat.

„Doporučuji u placení dluhu u VZP podat i návrh na zastavení exekuce, protože exekutor to postoupí soudu a ten bude rozhodovat,“ řekl Hůle s tím, že jinak by mohli někteří exekutoři zaplacené peníze strhnout z příslušenství a dále se tím nezabývat.

Výběr článků

Načítám