Hlavní obsah

Vývoz českého skla do USA možná skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Spojené státy chtějí drasticky zvýšit dovozní cla na některé zboží z EU, pokud se s Unií nedohodnou na kompenzacích. Například na sklo a skleněné výrobky by USA uvalily až 90procentní clo. To by v podstatě znamenalo likvidaci českého skla na americkém trhu.

Foto: archiv autora

Plakát na koncert Na cestě.

Článek

"Navržené opatření by prakticky znemožnilo dovoz a silně poškodilo některé české výrobce, jejichž produkce je zaměřena na americký trh a již nelze během krátké doby převést na jiné trhy. Tito výrobci a vývozci by situaci vyhodnotili tak, že vstup ČR do EU je poškodil. To snad není cílem americké vlády," uvedli představitelé obchodního a ekonomického úseku velvyslanectví ČR ve Washingtonu.

Mluvčí americké ambasády v Praze Lisa Hellingová v pondělí Právu upřesnila, že USA jednají s EU na základě pravidel Světové obchodní organizace o kompenzacích souvisejících jak s rozšířením Unie, tak se změnou dovozního režimu rýže do jejích členských zemí. Pro případ, že by nebylo dosaženo dohody o kompenzacích, připravil Americký úřad obchodního přidělence (USTR) seznam komodit, na něž by zrušil celní úlevy nebo by dovozní cla zvýšil. O seznamu se ale bude dál jednat.

Pokles až o 50 miliónů dolarů

Pokud USA odvetná cla zavedou, budou mít problém čeští skláři, kteří budou mít na skladě neprodejnou produkci v USA, ale současně i američtí zákazníci, kteří asi nebudou ochotni platit dvojnásobné ceny. Přitom ve Spojených státech se podle představitelů českého velvyslanectví v USA již sklo nevyrábí a většina kvalitního a křišťálového skla se dováží z Evropy.

Česká republika vyvezla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) od začátku roku do července do USA sklo v hodnotě 1,16 miliardy korun. Nové opatření by znamenalo likvidaci některých tuzemských sklářských dílen, protože řada z nich vyrábí jen pro trh v USA.

Opatření by mělo platit od listopadu a vztahovat by se mělo i na řadu dalších položek. Český vývoz do Spojených států by tak mohl klesnout až o 50 miliónů dolarů.

Některé americké firmy mají nyní vyšší cla na vývoz některých výrobků do EU, protože přistupující země musely převzít jednotnou celní politiku. Česká republika na druhou stranu také přišla o některé výhody, na vývoz některého zboží například měla nulové clo. Nyní se ale třeba na bižuterii vztahuje 13procentní clo.

Trest za jednotnou politiku

Podle amerického úřadu obchodního přidělence se USA chystají zavést odvetná cla proti EU právě proto, aby kompenzovaly to, že nově přistupující země EU převzaly jednotnou celní politiku. "Zejména by to byl velký problém pro vývoz skla, protože je tam uvedeno asi sedm položek zboží, které se týkají skla. A cla, která by měla být uvalena na tyto položky, představují 90 až 97 procent. Tyto položky by se nemohly do Spojených států vyvážet," řekl obchodní rada českého velvyslanectví ve Washingtonu Jiří Kuliš.

Vysoká cla by se týkala i jiných výrobků: sýrů, mléčných výrobků, čokolády a některých průmyslových strojů, kde chtějí USA uvalit 50 až 60procentní clo na dovoz. EU se podle Kuliše bude bránit, protože opatření se má týkat i vývozců z jiných zemí, například výrobců sýrů z Francie, Německa nebo Itálie. "Necháme to na právnících Evropské komise v Bruselu, jak se k tomuto problému postaví," dodal Kuliš.

Reklama

Výběr článků

Načítám