Hlavní obsah

Vytěžení ropných lagun v Ostravě se může protáhnout

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Obyvatelé Ostravy se bojí, že kvůli posunutí termínu vytěžení ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo, se budou muset další měsíce dusit oxidem siřičitým. Sdružení Čistá Ostrava, která má státní zakázku na odstranění staré ekologické zátěže na starosti, v pátek oznámilo, že laguny obsahují o 70 tisíc tun ropných kalů víc, než se původně očekávalo. Chce prodloužit původní smlouvu se státním podnikem Diamo a další finanční prostředky.

Foto: Drahoslav Ramík , ČTK

Ropné laguny v areálu Ostrama

Článek

„Sdružení Čistá Ostrava má smlouvu na vytěžení o 70 tisíc tun ropných kalů méně. Práce se mohou protáhnout až o sedm měsíců a zapotřebí budou i další finanční prostředky v řádech stovek miliónů korun. Zhruba do tří týdnů chceme připravit veškeré podklady a podat příslušnou žádost. Očekáváme, že se bude jednat o složitý legislativní proces,“ sdělil Právu výrobní ředitel společnosti GEOSAN Jiří Šalda, která je členem sdružení Čistá Ostrava.

Město Ostrava však s tímto návrhem nesouhlasí. „Zásadně s prodloužením prací na lagunách nesouhlasíme. Nicméně nesouhlasili jsme ani minule, když došlo k posunutí termínu. Tato situace ukazuje, jak je město bezmocné v této problematice. Nemáme možnosti, jak do státní zakázky zasáhnout,“ sdělil Právu náměstek ostravského primátora pro životní prostředí Dalibor Madej a dodal, že samozřejmě bude záležet na rozhodnutí vlády. „Doufáme, že podruhé nebude termín pro vytěžení lagun posunut.“

Vedení Moravskoslezského kraje se v pátek dopoledne nechtělo příliš k posunutí termínu vytěžení ropných lagun vyjadřovat. „Nejedná se o krajskou zakázku, ale o státní. Zároveň jsme ještě žádný návrh změn neviděli, takže jej nemůžeme hodnotit,“ vysvětila krajská mluvčí Šárka Vlčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám