Hlavní obsah

Vyšší DPH může přilákat do Česka za nákupy více Rusů nebo Číňanů

Praha

Letošní zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) o procentní bod na 15 a 21 procent může podpořit tuzemský cestovní ruch a zvýšit tržby některých obchodníků. Turisté ze zemí mimo EU, kteří v Česku nakoupí, nyní totiž mohou díky vyšší DPH získat zpět na vratce daně víc peněz než v jiných státech. Uvedla to společnost Global Blue, která DPH vrací turistům.

Foto: Finbarr O'Reilly , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zejména světové luxusní značky totiž drží ve většině zemí stejnou cenovou politiku, a zvýšení daně tak do koncových cen svého zboží pravděpodobně nepromítnou. „Česká republika by se tím mohla z hlediska atraktivity nákupů dostat na úroveň ostatních států v regionu. Pro srovnání, v sousedním Rakousku dosahují sazby DPH deset a 20 procent, v Německu pak sedm a 19 procent,“ uvedl regionální manažer společnosti Global Blue Jiří Macas.

Z cizinců, kteří si z nákupů v Česku nechávají vracet DPH, podle údajů Global Blue dlouhodobě nejvíc utrácejí Rusové a jejich podíl stále stoupá. Na celkových Tax Free tržbách roste i podíl Číňanů. Ti přitom při jednom nákupu utrácejí v průměru nejvíce ze všech národností, přes 14 000 korun.

„Jak Číňané, tak Rusové mají službu Tax Free ve velké oblibě. I proto se dá očekávat, že jejich nákupy v ČR letos porostou. Díky nejvyšší DPH ze srovnatelných nákupních destinací v rámci regionu mohou v ČR na značkových produktech s využitím Tax Free ušetřit nejvíce,“ dodal Macas.

Společnost Global Blue očekává, že letos se v ČR ve větší míře projeví trend takzvaných globeshopperů, tedy turistů, kteří cestují zejména kvůli nákupům. Tato skupina celosvětově neustále roste.

Reklama

Výběr článků

Načítám