Hlavní obsah

Vysoké odpisy řeckých dluhopisů byly „tragickým“ omylem, říká kyperský bankéř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Zvýšit podíl ztrát soukromých věřitelů ve druhém balíku záchrany Řecka na 50 procent byla „strašná chyba“, která vyvolala vlnu prudkého růstu výnosů státních dluhopisů prakticky v celé eurozóně. Uvedl to guvernér kyperské centrální banky a člen bankovní rady Evropské centrální banky Atanasios Orfanidis.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Guvernér v kyperském parlamentu řekl, že říjnové rozhodnutí eurozóny odepsat z hodnoty řeckých dluhopisů v držení soukromých investorů 50 procent namísto původně dohodnutých 21 procent bylo chybným a „tragickým“ omylem.

„Tím, že jsme si u nějakého státního dluhopisu vynutili tento odpis, spustili jsme v mezinárodním měřítku obavy ze všech státních dluhopisů v eurozóně, což je nyní jednou z příčin, proč máme problémy,“ řekl Orfanidis.

Velké ztráty v bankovním sektoru

Evropské banky musely za třetí čtvrtletí absorbovat kvůli odpisům řeckých dluhopisů často výrazné ztráty. Značné ztráty měly i kyperské banky, které jsou významnými držiteli řeckých dluhopisů.

Podle červencové dohody měli banky a další investoři vyměnit dosavadní řecké dluhopisy za nové s nominální hodnotou o 21 procent nižší. Pak se ale ukázalo, že to na další záchranu Řecka nestačí, a v říjnu se eurozóna dohodla na 50 procentech. Orfanidis vyjádřil očekávání, že lídři eurozóny budou na pátečním summitu o tomto problému vážně diskutovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám