Hlavní obsah

Vyšetřovatelé prohledávali centrálu Volkswagenu kvůli manipulaci s akciovými trhy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zastupitelství v německém Braunschweigu rozšířilo vyšetřování automobilky Volkswagen ve věci emisní aféry. Zavádějícím prohlášením měla automobilka v roce 2015 manipulovat investory a trhy. Týdeník WirtschaftsWoche v úterý uvedl, že vyšetřovatelé na začátku března opět prohledávali centrálu firmy ve Wolfsburgu.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu včas neinformovalo o podvodech kolem měření emisí.

Článek

Vyšetřovatelé prohledali zhruba 13 kanceláří, uvedl týdeník. Údajně bylo zahájeno přípravné řízení proti neznámému pachateli kvůli podezření z tržní manipulace.

Při prohlídkách kanceláří státní zastupitelství zajistilo papírové dokumenty a také terabajty dokumentů v elektronické formě. Ty by měli analyzovat v průběhu příštího týdne, uvedl mluvčí státních zástupců pro WirtschaftsWoche.

Podle vyšetřovatelů se potvrdilo podezření, že Volkswagen 9. prosince 2015 zveřejnil prohlášení, které bylo „po obsahové stránce objektivně chybné”, jak uvedl mluvčí státního zastupitelství. Podle něj byli investoři a trhy uvedeni v omyl, když Volkswagen své sdělení nadepsal „Téma údajů o CO2 zcela uzavřeno”, což nebyla pravda.

Podezření, že Volkswagen uváděl nepravdivé údaje o emisích CO2 vypouštěných jeho dieselovými modely, v té době zdaleka nebylo uzavřeno. Firma se navíc později na začátku roku 2017 v USA přiznala, že s emisemi skutečně manipulovala.

Nešlo zdaleka o první razii

Státní zastupitelství v německém Braunschweigu neprohledávalo centrálu a další budovy Volkswagenu zdaleka poprvé. V listopadu prohledalo kanceláře členů představenstva a dozorčí rady koncernu kvůli podezření z podvodu při výplatě mzdy šéfovi odborářů Berndu Osterlohovi.

V říjnu poslala do kanceláří německého koncernu své vyšetřovatele Evropská komise kvůli podezření na kartelovou dohodu mezi německými automobilkami. [celá zpráva]

V září zase proběhla jedna z řady razií u dceřiné automobilky Audi kvůli emisní aféře Volkswagenu. [celá zpráva]

Manažera v USA zavřeli na sedm let

Emisní aféra vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern Volkswagen, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva]

S Američany se Volkswagen na začátku roku 2017 domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody automobilka přiznala vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatila 4,3 miliardy dolarů. [celá zpráva]

Manažer automobilky Oliver Schmidt byl kvůli aféře odsouzen k sedmiletému vězení pro podíl na podvodu. Dále dostal pokutu 400 tisíc dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám