Hlavní obsah

Výrobky ze zemí mimo EU ponesou označení "made in"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Zboží vyrobené mimo Evropskou unii (EU) má mít jasně vyznačený původ. Od opatření, schváleného v Evropském parlamentu, si zákonodárci slibují omezení padělání nebo nekalé hospodářské soutěže. Výrobky v celé evropské sedmadvacítce ponesou označení "made in" spolu s názvem země původu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zboží může být označeno i v kterémkoli z jazyků EU, v českém případě připadá v úvahu "vyrobeno v". Ve čtvrtek schválené nařízení se netýká pouze potravin a výrobků z ryb, jejichž označování už upravují jiné předpisy. Nařízení nemá platit ani pro zboží, které pochází ze zemí EU, Norska, Islandu, Lichtenštejnska či Turecka.

Povinně by měl být označován původ například u oblečení, textilu, obuvi, farmaceutických výrobků, nábytku nebo pracovního nářadí. Evropská komise bude moci v budoucnu tento seznam dále rozšířit, ovšem pouze za předpokladu, že nařízení schválí Evropský parlament i členské státy EU.

Aby nařízení začalo platit, musí jej ještě schválit ministři členských států EU. Některé země ovšem návrh dosud úspěšně pět let blokovaly. Europoslanci se nicméně snaží některým námitkám předejít a schválili pozměňovací návrh, podle nějž má nařízení po pěti letech vypršet. Pokud státy budou s novou legislativou souhlasit, národní vlády budou mít rok na to, aby se na označování výrobků připravily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám