Hlavní obsah

Výrobci Viagry a Botoxu se spojí, vznikne největší výrobce léků světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká farmaceutická společnost Pfizer se dohodla na převzetí konkurenta Allergan. Transakce v hodnotě kolem 160 miliard dolarů (zhruba čtyři bilióny korun) vytvoří největšího výrobce léků na světě, oznámila v pondělí firma Pfizer, která tak potvrdila dřívější informace médií.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dohoda podle agentury Reuters představuje největší fúzi v historii farmaceutického sektoru. Mezi nejznámější produkty Pfizeru patří přípravek na podporu mužské potence Viagra, Allergan vyrábí mimo jiné prostředek pro vyhlazování vrásek Botox.

Dohoda by měla Pfizeru umožnit přesun ústředí do Irska, kde sídlí Allergan, což by firmě snížilo daňovou zátěž. Pfizer se již loni neúspěšně pokoušel o převzetí britské společnosti AstraZeneca, za kterou nabízel téměř 70 miliard liber (2,7 biliónu Kč). Jedním z motivů byla také snaha snížit daňovou zátěž přesunem ústředí ze Spojených států do Británie.

Politici chtějí zpřísnit pravidla

Americká vláda před časem zavedla nová opatření, která mají zabránit, aby se domácí firmy prostřednictvím fúzí se zahraničními podniky vyhýbaly placení daní v USA. Kvůli těmto novým pravidlům loni americká společnost AbbVie zrušila plánované převzetí irského konkurenta Shire v hodnotě 55 miliard dolarů.

Jak uvedl server CNN, současná pravidla umožňují přesun sídla do jiné země, pokud zahraniční vlastník drží alespoň 20 procent akcií společného podniku – což se při fúzi Pfizeru a Allerganu podaří splnit.

Řada demokratických i republikánských politiků včetně prezidentského kandidáta Donalda Trumpa ale volá po tvrdších daňových reformách, které by podobné „útěky” firem před daněmi znemožnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám