Hlavní obsah

Výrobce obrazovek propustí v Rožnově asi 600 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Firma TCT z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, která je od března v konkurzu, propustí tento týden asi 600 zbývajících zaměstnanců. Výrobce obrazovek již několik měsíců kvůli chybějícímu provoznímu kapitálu nevyrábí.

Článek

Správci TCT a firmy Ecimex Group, která s produkcí rožnovské továrny obchodovala, zahájili po prohlášení konkurzu jednání se státní společností Osinek o případné podpoře obnovení výroby. Osinek ale požaduje garance, především doložení dostatečného počtu ziskových zakázek, subdodavatele ochotné zásobit továrnu komponenty, energiemi a materiálem a personální zajištění případné výroby.

Firmě TCT se ale doposud nepodařilo dostatečné garance nalézt. Neuhrazené mzdy zaměstnanců, závazky vůči dodavatelům energií, nedostatek klíčových zaměstnanců, vyšší ceny vstupních materiálů a další faktory zvýšily riziko investice společnosti Osinek.

Osinek možná ještě pomůže

Jednání ale stále pokračují, představenstvo Osinku bude o případné podpoře rozhodovat ve čtvrtek. "Jsme připraveni TCT pomoci, nemůžeme si ale dovolit financovat výrobu, pokud není zajištěna její ziskovost a budoucnost," řekla mluvčí Osinku Eva Kijonková.

Firmy TCT i Ecimex Group se s problémy potýkají již delší dobu. Podle společnosti Ecimex Group je krize důsledkem cenové války, kterou v loňském roce vedli globální výrobci televizí. To způsobilo prudký propad cen až pod úroveň nákladů na vstupní materiály. Představenstva obou firem pak požádala v březnu o prohlášení konkurzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám