Hlavní obsah

Volný pád akcií Avastu pokračuje

Novinky, bož

Akcie české antivirové společnosti Avast se dále propadají. Na pražské burze ve čtvrtek před druhou hodinou odpoledne odepisovaly 8,7 procenta na 125 korun za kus. Od začátku týdne se propadly už o 23,2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Akcie Avastu

Článek

Na londýnské burze akcie Avastu kolem 14. hodiny SEČ vycházely na 400,28 pence, což znamená více než 12procentní propad oproti středečnímu závěru.

V Londýně tak cenné papíry antivirové firmy zažívají nejhorší týden od května 2018, kdy společnost na tamní burzu vstoupila. Od začátku týdne činí pokles Avastu na londýnské burze zhruba 25 procent.

Avast byl kritizován poté, co weby Motherboard a PCMag informovaly o podezření, že jeho dceřiná společnost Jumpshot prodává data stovek milionů uživatelů antiviru firmám jako Google, Microsoft nebo Pepsi za miliony dolarů.

Avast zavře kritizovanou divizi Jumpshot, která prodávala data uživatelů

Internet a PC

Jumpshot měl zájemcům nabízet informace o každém vyhledávání, kliknutí, nákupu, a to na všech webových stránkách.

Po této vlně kritiky se Avast rozhodl svoji dceru Jumpshot zavřít, aby situaci uklidnil. Investory však, zdá se, tento krok zatím příliš neuklidnil.

Zakladatelem je šestý nejbohatší Čech

Avast vyvíjí stejnojmenný antivirový program. Společnost v roce 1988 založili čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, kteří se podle časopisu Forbes drží mezi deseti nejbohatšími Čechy.

Jmění šestého nejbohatšího Čecha Baudiše podle žebříčku činí 38 miliard korun. Majetek devátého nejbohatšího Čecha Kučery Forbes vyčíslil na 22 a půl miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Akcie Avastu prudce padají

Akcie Avastu ve středu dopoledne prudce padaly na pražské i londýnské burze. V Praze po 15. hodině odepisovaly 6,2 procenta na 137 korun za kus. V Londýně ve...

Výběr článků

Načítám