Hlavní obsah

Volkswagen se dohodl s odbory na platech, stávky končí

– HANNOVER

Vedení automobilky Volkswagen se dohodlo s odborovým svazem IG Metall na nových podmínkách. Po několika týdnech tak skončí stávky v podnicích Volkswagenu po celém Německu. Odbory souhlasí, že firma nebude až do roku 2007 zvyšovat platy. Výměnou za to zachová až do roku 2011 všech 103 tisíc pracovních míst.

Foto: Lázně Luhačovice

Lázně - procedury

Článek

Volkswagen chce kvůli rostoucí konkurenci snížit v následujících letech mzdové náklady o 2 miliardy eur. Na výsledek jednání se s napětím čekalo, protože se od něj odvíjejí kolektivní smlouvy v celém strojírenském odvětví v Německu.

Vedení firmy se s odbory dohodlo až na šestém setkání. Do té doby zaměstnanci stávkovali téměř každý den. Ještě v úterý protestovalo v hlavní továrně ve Wolfsburgu asi 40 tisíc lidí.

Nejlépe placení strojaři

Zaměstnanci automobilového průmyslu v Německu patří k nejlépe placeným na světě a konkrétně zaměstnanci Volkswagenu si průměrně vydělají až o pětinu více než zaměstnanci v jiných strojírenských podnicích.

Právě úspory v mzdových nákladech jsou logickým terčem pro management, který se kvůli poklesu prodeje a tlaku na snížení cen automobilů snaží šetřit, kde se dá.

Volkswagenu se už delší dobu snižují zisky a výsledky za třetí čtvrtletí firmu přinutily snížit i odhad celoročního zisku. Klesá hlavně prodej aut, kvůli konkurenci asijských vozů. V Německu se daří hlavně Toyotě.

Reklama

Související články

Volkswagen požaduje dvouleté zmrazení mezd

Vedení automobilky Volkswagen bude po svých zaměstnancích ze západoněmeckých továren požadovat, aby se pro příští dva roky vzdali zvýšení mezd. Odboráři přitom...

Výběr článků

Načítám