Hlavní obsah

Volkswagen chce investovat do čínského výrobce baterií

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý koncern Volkswagen (VW) se chystá koupit 20procentní podíl v čínské firmě Guoxuan High-tech, která vyrábí autobaterie. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odkazem na své zdroje. Oficiálně zatím ani jedna strana obchod nepotvrdila. Krok podle Reuters souvisí se snahou Volkswagenu prosadit se s elektromobily v Číně - na jednom z největších automobilových trhů světa.

Foto: Aly Song, Reuters

Na ilustračním snímku elektromobil Volkswagen ID.

Článek

Volkswagen, pod který patří i Škoda Auto, se chystá do čínského výrobce autobaterií investovat v nejbližších týdnech, uvedl Reuters s odkazem na dva zdroje z firmy.

Tržní hodnota firmy Guoxuan je nyní 2,8 miliardy dolarů (63 miliard korun), hodnota 20procentního podílu je aktuálně 560 milionů dolarů (12,6 miliardy korun).

Volkswagen by se díky nákupu měl stát druhým největším akcionářem po firmě ovládané zakladatelem Guoxuanu s podílem 25 procent. Akcie čínské firmy v pátek po zveřejnění zprávy posílily na burze o 10 procent, což je denní povolené maximum. Akcie výrobce baterií tak byly nejdražší od loňského března.

Nový rekord. Koncern Volkswagen prodal loni skoro 11 milionů aut

Ekonomika

Koncern VW si dal za cíl prodávat v Číně do roku 2025 ročně 1,5 milionu nových aut s elektrickým nebo hybridním pohonem. Uzavřel partnerství s čínskou automobilkou SAIC a společně v Číně vybudovali továrnu s roční kapacitou výroby 300 tisíc vozů.

Prodeje elektromobilů v nejlidnatější zemi světa svižně rostou, k jejich oblibě i podpoře od státu přispívá velký problém se znečištěním emisemi v čínských velkoměstech.

„Když budou mít podíl v jednom z největších čínských výrobců baterií, výrobci aut získají větší vyjednávací sílu ohledně ceny baterií,“ řekl Reuters analytik Ja-le Čang ze šanghajské konzultační firmy AutoForesight.

Mluvčí Volkswagenu nechtěl zprávu komentovat, obchod oficiálně nepotvrdil ani Guoxuan.

Reklama

Související témata:

Související články

Škoda chystá nové, čistě elektrické SUV

Škoda Auto oslaví v příštím roce 125 let od svého založení Václavem Laurinem a Václavem Klementem. Továrna, která se v průběhu historie změnila z malé ruční...

Výběr článků

Načítám