Hlavní obsah

Vlna protestů se ve Francii zklidňuje, vlajku drží studenti

Novinky, pit
Paříž

Masivní demonstrace proti důchodové reformě ztrácí na síle, v úterý protestovali zejména francouzští studenti v areálech škol. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Středoškolák v Nice s nápisem: Sarkozy, tvůj důchod co nejdříve.

Článek

Zklidnění značně rozjitřené nálady přivítala ministryně hospodářství, průmyslu a zaměstnanosti Christine Lagardeová, která se v této souvislosti vyjádřila o „návratu k rozumu a dialogu“. Dá se očekávat, že poslanci ve středu schválí návrh značně nepopulárního zákona o důchodové reformě, která prodlužuje minimální věk odchodu do důchodu z 60 na 62 let a zvyšuje věk nároku na plný důchod z 65 na 67 let.

„Není vítěze ani poražených v této věci,“ řekla Lagardeová pro rádio Classique. Podle ní jeden den stávky stál francouzské hospodářství minimálně stovky miliónů eur, nicméně tato skutečnost prý nebude mít vliv na růstový výhled země.

Odbory mění taktiku

Situace v zemi se začíná pomalu stabilizovat, rafinérie najíždějí na normální provoz. V Marseille vyrazili po čtrnáctidenní pauze do ulic popeláři, aby město zbavili 10 000 tun odpadků. Také představitelé odborových organizací mluví o tom, že musí změnit taktiku a snažit se upravit konečnou podobu reformy, než ji porazit na ulicích. „Ještě není konec,“ pohrozil ale Bernard Thibault, šéf odborového svazu CGT.

„Odboráři nezpochybňují legitimitu parlamentu, avšak zákon se dá vždy vylepšovat,“ pronesl šalamounsky Thibaultův spojenec, lídr odborového hnutí CFDT François Chereque.

Prosazení důchodové reformy může být zadostiučiněním prezidentu Sarkozymu, jehož popularita se v průzkumech veřejného mínění pohybuje nyní pod třicetiprocentní hranicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám