Hlavní obsah

Vladimír Dlouhý zůstává prezidentem Hospodářské komory

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Delegáti Hospodářské komory ČR zvolili ve čtvrtek za svého prezidenta na další tříleté období Vladimíra Dlouhého (66). V čele komory stojí už šest let. Dostal více hlasů než jeho protikandidát, dosavadní viceprezident Bořivoj Minář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Dlouhý je od roku 2014 prezidentem Hospodářské komory.

Článek

Novými viceprezidenty Hospodářské komory se stali Radek Jakubský, Tomáš Prouza a Zdeněk Zajíček. Ve funkcích pokračují Zdeněk Pommer a Michal Štefl.

Dlouhý před sněmem řekl, že chce ve své funkci bojovat za zlepšení podnikatelského prostředí. Uvedl také, že ztratil důvěru ve své viceprezidenty Mináře a Irenu Bartoňovou Pálkovou.

Právě ti společně s dalším viceprezidentem komory Romanem Pommerem Dlouhému adresovali výzvu k odstoupení z funkce kvůli kumulaci funkcí a údajnému střetu zájmů při kandidatuře na pozici generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

„Prezident Dlouhý nemůže být silným oponentem vlády a tvrdě prosazovat zájmy podnikatelů, když byl nejen touto vládou nominován, ale zároveň ministr zahraničí a členové vlády jsou povinni spolupracovat a vést kampaň Vladimíra Dlouhého,” napsali viceprezidenti.

Jste ve střetu zájmů, rezignujte, vyzvali tři viceprezidenti Hospodářské komory Dlouhého

Ekonomika

„Konstatuji, že v žádném střetu zájmu nejsem, v uplynulých hodinách mě drtivá většina členů představenstva Hospodářské komory explicitně, písemně podpořila. Na druhé straně do tohoto okamžiku nikdo nepodpořil výzvu tří viceprezidentů,” reagoval tehdy na výzvu Dlouhý.

Dlouhý byl nominován zástupci okresních komor a společenstev. Delegáti vyberou také další členy představenstva a dozorčí rady. Hospodářská komora ČR je největším zástupcem podnikatelů, sdružuje přes 16 tisíc členů organizovaných ve 124 svazech, asociacích, klastrech a řemeslných ceších. Funguje v 73 městech po celé ČR.

Dlouhý byl v 90. letech jednou z nejznámějších tváří polistopadové ekonomické transformace. V letech 1992 až 1997 byl ministrem průmyslu a obchodu, poté se z politiky stáhl a odešel do soukromého sektoru, přednášel na vysoké škole a v letech 2006 až 2008 byl členem takzvané Pačesovy komise, která zpracovávala dlouhodobou energetickou koncepci Česka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám