Hlavní obsah

Vláda schválila snížení podpory stavebního spoření

– Praha • Aktualizováno

Vláda na nočním jednání společně s rozpočtem na rok 2011 schválila změny ve stavebním spoření a daních. Státní podpora spoření by měla od příštího roku klesnout o polovinu, pouze pro příští rok klesne daňová sleva na poplatníka. Premiér Petr Nečas o tom informoval na noční tiskové konferenci po jednání vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV)

Článek

Ministerstvo financí (MF) již dříve upozornilo, že změny se projeví až v rozpočtu na rok 2012, protože státní podpora je vyplácena za předchozí rok. V rozpočtu pro příští rok MF počítá s podporou stavebního spoření ve výši 13,1 miliardy korun, zatímco pro letošek je to zhruba 13,3 miliardy korun.

Počítá s padesátiprocentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření, tedy i u dříve sjednaných.

V dalších letech bude jednorázová daň nahrazena přímo snížením státní podpory. Podpora klesne z maximálních 3000 na 2000 korun. Úroky ze stavebního spoření, včetně bonusových úroků podle návrhu nebudou dále osvobozeny od daně.

Stavební spořitelny mohou skončit coby výhradní poskytovatelé

Podle premiéra vláda rovněž uvažuje o tom, že by stavební spořitelny skončily coby výhradní poskytovatelé stavebního spoření. "Úplně podporu spoření nezrušíme, věřím ale, že se nám podaří zrušit výlučné instituce, které nabízejí stavební spoření, a uděláme z toho produkt pro většinu univerzálních bank," uvedl Nečas.

ČSSD již dříve signalizovala, že změny ohledně snížení státní podpory stavebního spoření napadne u Ústavního soudu.

Vládou schválený rozpočet na příští rok, který ještě musí s ostatními změnami schválit parlament, počítá se schodkem 135 miliard korun. [celá zpráva]

Zdanění důchodů pracujícím důchodcům

„Vláda schválila zdanění důchodů pracujícím důchodcům po dosažení hranice přesahující trojnásobek průměrné mzdy, zdanění výsluh a příspěvků na bydlení u vojáků a tzv. povodňovou stokorunu. Věci veřejné však zablokovaly snížení daňového zvýhodnění o 240 korun na vyživované dítě,“ řekl Právu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).

Povodňová stokoruna bude platit jen pro rok 2011, řekl dále premiér Nečas v ČT.

Změny v porodnéma rodičovském příspěvku

Vláda ve středu večer schválila také úsporná opatření, která mají snížit mandatorní výdaje ministerstva práce a sociálních věcí.

Podle původního návrhu mají porodné pobírat pouze ženy, jejichž rodiny mají příjem pod 2,4násobkem životního minima a které porodí své první dítě. Změny, které mají uspořit veřejné prostředky, čekají i rodičovské příspěvky, nemocenskou a příspěvky na péči pro zdravotně postižené.

V současnosti má na porodné nárok každá žena, a to bez ohledu na výši příjmu či množství dětí, které porodila. Činí 13 000 korun za každé narozené dítě. Částka se nezmění ani do budoucna. Pouze pokud se prvorodičce narodí dvojčata nebo více dětí, dosáhne porodné celkové výše 19 500 korun.

Návrh upravuje i podmínky pobírání rodičovského příspěvku. Dosáhne maximální výše 216 000 korun bez ohledu na to, jak dlouho zůstane rodič s narozeným dítětem doma. Nejvýše však bude moci na rodičovské zůstat stejně jako v současnosti čtyři roky. Měsíční výše příspěvku se může pohybovat mezi 4500 až 11 500 korun. "Dosavadní režim zůstává, u čtyřleté dojde k mírnému snížení celkové částky," informoval ČTK během jednání ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

Pokud však bude dítě zdravotně postižené, změní se jak výše příspěvku, tak výše pobíraných sociálních dávek. Do sedmi let věku dítěte bude příspěvek moci dosáhnout 7600 korun a od sedmi do 15 let bude dosahovat 3000 korun měsíčně, pokud dítěti nenáleží příspěvek na péči.

Novela také ruší sociální příplatek s tím, že lidé, kteří peníze z něj nutně potřebují, budou mít nárok na pomoc v hmotné nouzi. Vláda tak chce ušetřit na administrativních nákladech.

Změny v nemocenské

Ministři schválili také návrh novely zákona o sociálních službách, která snižuje u plnoletých osob příspěvek na péči v prvním stupni ze 2000 na 800 korun. Odsouhlasila i návrh novely zákona o nemocenském pojištění, která upravuje pravidla poskytování nemocenské pro roky 2011 až 2013. Podle ní se v tomto období bude nemocenská vyplácet až od 22. dne nemoci. Do té doby budou zaměstnavatelé platit svým zaměstnancům náhradu mzdy. V současnosti ji vyplácejí pouze do 14. dne nemoci.

Novela také upravuje výši nemocenské. V minulosti činila do 30. dne pracovní neschopnosti 60 procent denního vyměřovacího základu, od 31. až do 60. dne dočasné pracovní neschopnosti 66 procent a poté 72 procent. Pro rok 2010 byla dočasně snížena na 60 procent vyměřovacího základu pro celé období. Vláda navrhuje, aby toto snížení platilo trvale.

Důvodem, proč vláda změny schválila, jsou úsporná opatření rozpočtu. Aby vstoupily v platnost, musí je ještě schválit Sněmovna a Senát a podepsat prezident. Pokud to stihnou včas, budou platit od příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám