Hlavní obsah

Vláda schválila návrh daňového řádu

PRAHA

Zákon o správě daní a poplatků by měl do budoucna nahradit nový daňový řád, jehož návrh na svém středečním zasedání schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr financí Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

Článek

Řád například upravuje lhůtu pro bezhotovostní placení daní, zpřísňuje pravidla pro doručování zásilek z finančního úřadu, tak aby nebylo možné se jim vyhýbat, nebo ruší možnost ministra financí prominout daň. Řád rovněž podporuje elektronickou komunikaci s daňovou správou.

"Je to definitivní návrh zákona, jak budou spravovány a vymáhány daně. Je to srozumitelná norma a dostatečně komfortní, posiluje právní jistotu a zjednodušuje celý proces," uvedl ministr.

Daňový řád je součástí daňové reformy. Jejím cílem je změnit nejen výběr daní, ale i zjednodušit daňové zákony a sjednotit výběr daní, cel a zdravotního a sociálního pojištění na jednom místě.

Vedle daňového řádu MF rovněž připravuje úplně nový zákon o dani z příjmu. Úřad navrhuje například zrušit ze 118 daňových výjimek 42. Zákon také počítá se zrušením daně darovací, dědické a daně z převodu nemovitosti. Takovéto příjmy by měly nově podléhat dani z příjmu fyzických osob.

Na počátku listopadu vláda schválila program na vytvoření jednoho společného místa pro výběr daní, cel, sociálního a zdravotního pojištění. Celý systém by mohl fungovat od roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám