Hlavní obsah

Vláda opět zkusí prodat Telecom ve výběrovém řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Očekávaný prodej Českého Telecomu přes burzu se zřejmě neuskuteční. Ministři ve středu na jednání rozhodli, že se firmu nejprve pokusí prodat klasickou cestou, tedy ve výběrovém řízení strategickému investorovi. Termín na nabídky je do 31. března. Když tento způsob zklame, rozhodnou znovu. Vláda by mohla za firmu získat 52 až 65 miliard korun.

Foto: Divadlo Alfa

CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska

Článek

"Vláda uložila ministru financí, aby na příští jednání kabinetu připravil návrh časového harmonogramu výběrového řízení, které by mělo být ukončeno k 31. březnu příštího roku. Vláda pak rozhodne, zda dojde k prodeji Českého Telecomu přímo nebo přes kapitálové trhy," popsal mluvčí ministra financí Marek Zeman.

Je zřejmé, že pokud budou nabídky dobré, prodá kabinet Telecom přímo, pokud bude cena nízká, dojde na prodej přes trh.

Ministři se tak nakonec přiklonili ke kombinované variantě, šéf resortu financí má za úkol připravovat obě varianty prodeje. Co se přímého prodeje týče, projevil o Telecom zájem švýcarský Swisscom nebo dánský TDC.

Ještě před týdnem se většina ministrů vyslovila pro prodej přes trh. V úterý se ale premiér Stanislav Gross setkal se zástupci Swisscomu a TDC a poslechl si jejich nabídky. Obě firmy by měly zájem jen v případě přímého prodeje.

Prodej přes trh považovali za dobrý nápad především analytici. Pozvedl by pražskou burzu a navíc je politicky transparentní. Podezření, že by byla nějaká strana v soutěži zvýhodněna odpadá, stejně jako podezření z korupce.

Vláda hlavně musí firmu prodat rychle, protože s penězi z privatizace počítá už v rozpočtu na příští rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám