Hlavní obsah

Vláda odložila jednání o reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středa byla dnem, kdy ministři měli jednat o balíku změn v daňových i sociálních zákonech, které jsou součástí první etapy reformy veřejných financí. Jak ale oznámil tiskový odbor vlády, jednání o reformě kabinet odložil na příští týden. Ministři rovněž odložili návrhy vedoucí k zavedení ekologických daní na plyn, elektřinu a pevná paliva.

Článek

Reforma by měla v následujících letech státnímu rozpočtu ušetřit desítky miliard korun. Koalice plánuje sjednotit daň z příjmů na 15 procent - počítala by se ovšem z takzvané superhrubé mzdy zahrnující i sociální a zdravotní pojištění. Snížená sazba DPH se má z pěti zvýšit na devět procent. Vláda také plánuje, že firmy budou do roku 2010 platit z příjmů devatenáctiprocentní daň místo nynějších 24 procent.

Klíčovou součástí reformy je změna sociálního systému. Ministr práce Petr Nečas (ODS) chce zastavit automatickou valorizaci sociálních dávek. Pravidelně by se měly zvyšovat jen penze. Zrušit by se mělo takzvané pastelkovné pro rodiče prvňáčků, snížit porodné, až na výjimky zrušit pohřebné, zásadně změnit nemocenskou či systém rodičovské dovolené.

V plánu je i zavedení plateb u lékaře. Lidovci ale požadují, aby od této povinnosti byly osvobozeny těhotné ženy a děti do 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám