Hlavní obsah

Vláda chce zavést možnost účetnictví v eurech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda chystá zavést možnost vedení účetnictví a daňové evidence v eurech od ledna 2024. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to v neděli řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Firmy by tak mohly platit daně v eurech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Budeme mít jednu ekonomiku – a podle typu podniku, jestli je exportér nebo ne, bude mít šanci využít nástroj, který je pro jeho konkrétní podnikání lepší,“ uvedl šéf státní kasy.

Rusnok: Inflace sníží hospodářský růst Česka

Ekonomika

„Není to tolik, co chtějí zastánci eura. Zase fundamentální odpůrci nás za to kritizují. Přijde mi to jako dobrý nástroj,“ dodal Stanjura. Se zavedením možnosti počítá programové prohlášení vlády, které nestanovuje přesný termín.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská dříve možnost přijímání eura v platbách mezi vládou a firmami označila za originální a demokratický krok, který nejspíš přispěje k intenzivnější eurizaci ekonomiky či k snížení transakčních nákladů.

Reklama

Související články

Jak správně vyplnit přehledy

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které alespoň po část loňského roku vykonávaly samostatnou výdělečnou činnost, musí odevzdat nejenom daňové přiznání,...

Výběr článků

Načítám