Hlavní obsah

Vláda chce dát Boeingu místo miliardy korunu

Právo, jn, vav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda chce dát americkému Boeingu za celý jeho balík akcií v Aeru Vodochody místo miliardy pouze jedinou korunu. Právu to včera potvrdil ministr financí Bohuslav Sobotka. "S Boeingem v současné době jednáme o jeho odchodu z vodochodského Aera. Jednáme tak, aby prodal našemu státu své akcie za jednu korunu," uvedl ministr.

Foto: Nela Parmová
Článek

"To je naše vyjednávací pozice, kterou budeme jako vyjednavači české vlády držet," ujistil Sobotka. Ministr tak reagoval na informace v médiích, že Boeing je sice ochoten z Aera odejít, žádá však za to od České republiky odstupné ve výši jedné miliardy korun a smluvní záruky, že se s ním náš stát nebude kvůli vodochodské zbrojovce nikdy soudit. Nárok Boeingu na takové odškodné vyplývá ze smluv, které s ním v roce 1998 uzavřela při vstupu Američanů do Aera tehdejší vláda Josefa Tošovského.

Na dotaz Práva, zda na té miliardě bude Boeing skutečně trvat, nedávno odpověděl prezident Boeingu Česká Thomas Ryan: "Při jednání s českou vládou se budeme snažit nalézt vzájemně přijatelnou dohodu. Víme dobře, že bychom požadavkem na vysoké odškodné ještě zvýšili náklady na záchranu vodochodského podniku." Největším akcionářem Aera je nyní s 36procentním podílem a. s. Letka, vlastněná Fondem národního majetku. Boeing Česká, který je společným podnikem amerického Boeingu a Českých aerolinií, má 35,3 procenta akcií a zbytek patří České konsolidační agentuře.

Zájem má Airbus Industrie

Vláda Vladimíra Špidly se na tom, že už Boeing ve Vodochodech nechce, usnesla letos 12. února. Podle ní americká firma nesplnila to, co slibovala. Tedy zajistit v zahraničí odbyt pro proudové letouny L-159, do jejichž vývoje Aero vložilo obrovské finanční prostředky. Poté, kdy Aero splnilo zakázku pro české vojenské letectvo, jemuž dodalo 72 těchto strojů, musela být výroba L-159 zastavena a podnik se nachází v kritické situaci. Podle usnesení vlády vydá náš stát na úhradu závazků těžce zadluženého Aera už letos 3,3 miliardy korun a v příštím roce dalších šest miliard. Celkem tedy tato operace zatíží kapsy daňových poplatníků sumou až 9,3 miliardy korun.

Za to by měl stát získal zpět přes třetinu Aera, kterou dosud vlastní Boeing Česká, a nabídnout tyto akcie jinému strategickému investorovi. Jak už Právo informovalo, zájem o vstup do Aera naznačilo konsorcium Airbus Industrie, které je největším evropským výrobcem dopravních letadel. Jednat s ním i s dalšími možnými zájemci bude ale možné až po definitivním odchodu Američanů z Vodochod.

Reklama

Související články

Aero představí v Dubaji poprvé letoun L-159B

Výrobce letadel Aero Vodochody představí na prosincovém leteckém veletrhu v Dubaji ve Spojených arabských emirátech poprvé letoun L-159B. Firma tak chtěla...

Výběr článků

Načítám