Hlavní obsah

Vítkovícím stále hrozí zastavení výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Společnosti Vítkovice Steel stále hrozí, že bude muset od května zastavit výrobu. Firma Vysoké pece Ostrava jí hrozí, že zastaví dodávky surového železa, které Vítkovice k fungování nezbytně potřebují. Obě společnosti se přou o ceny, za něž si železo dodávají.

Článek

Vysoké pece Ostrava (VPO) chtějí s Osinkem, mateřskou firmou Vítkovic, uzavřít nové smlouvy na dodávky železa. Obě společnosti se už dva roky přou o to, za kolik si ho budou prodávat. Státní Osinek považuje ceny za přemrštěné a v soudní při žádá vrácení 1,08 miliardy korun, které zaplatila na přemrštěných cenách. Vysoké pece tvrdí opak, ceny jsou prý srovnatelné s cenami jinde ve světě, chce proto po Vítkovících doplatek 350 miliónů korun.

Nově se opírá i o nález antimonopolního úřadu, který řekl, že ceny, za něž Vysoké pece železo prodávají, jsou ceny tržní.

Spor jen tak neskončí

Ceny navrhované v současné smlouvě se opět nelíbí ani jedné straně. Návrh Vítkovic je příliš nízký, Vysoké pece zas podle státního podniku požadují příliš mnoho. "V podstatě sdělily (Vítkovice Steel), že spor o cenu surového železa bude po 31. prosinci 2005 pokračovat. Pokud ale Vítkovice Steel ustoupí ze svých základních požadavků, jsme ochotni jednat," řekl mluvčí Vysokých pecí Vladimír Gurecký.

Mluvčí Osinku Eva Kijonková argumenty VPO k zastavení dodávek odmítá. "Úmysl zastavit dodávky železa odůvodňuje VPO stále tím, že nemá bez písemné dohody jistotu, že Vítkovice Steel za dodávky zaplatí cenu pokrývající výrobní náklady. VPO ale zcela přehlíží fakt, že Vítkovice Steel v plné výši dávno hradí všechny požadované částky kupní ceny a že si řádně objednaly železo na celý rok 2005," řekla Kijonková.

Vysoké pece zastavení dodávek v květnu 2005, pokud se situace nezmění, oznámily už loni na jaře. Osinek se proto obrátil na antimonopolní úřad, zda se nejedná o zneužívání postavení. Úřad ale rozhodl, že firma může využít proti neplacení jakékoliv sankce, tedy i nefinanční, pokud neporušuje zákon o ochraně hospodářské soutěže.

Vyloučení ze soutěže

Spory o cenu železa stály i za tím, že Mittal Steel, pod nějž Vysoké pece spadají, byl vyloučen z privatizace Vítkovice Steel. Podmínkou účasti v soutěži bylo, aby firmy mezi sebou nevedly soudní spor. Mittal byl ochotný žalobu stáhnout, Vítkovice na to nepřistoupily. Mittal se nyní chce proti vyloučení ze soutěže bránit u Evropské komise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám